Кардіолог розповів про ефективні способи боротьби з високим тиском

Кардіолог попереджає, що для зниження високого тиску тільки прийому ліків може бути не достатньо, і рекомендує вводити в образ життя зміни, що дають гіпотензивний ефект.

Майже половини інсультів і серцевих нападів можна було б уникнути, якби високий кров’яний тиск був своєчасно діагностований і нейтралізований, – ця думка була озвучена німецьким вченим кардіологом, членом Науково-консультативної ради Німецького фонду серця Мартіном Галле.

Професор Галле нагадує, що дорослим людям потрібно прагнути до артеріального тиску в 120/80 мм рт. ст. Кардіолог зазначає, що навіть невелике підвищення параметрів тиску означає збільшення ризику отримання травм через кровоносні судини, асоційовані з розвитком захворювань серця і мозку.

«Тільки при значенні АТ 120 на 80 судини не піддаються негативному навантаженню, в той час як високий тиск сприяє перевантаженню судин. Різниця між артеріальним тиском 160 і 120 величезна, вона створює дуже сильне навантаження на серце», – підкреслює німецький кардіолог в інтерв’ю виданню Focus.

Мартін Галле пояснює, що серцевий м’яз повинен постійно боротися з високим тиском, який змушує його швидше зношуватися. Електричний центр в серці також слабшає, що приводить до аритмій, фібриляції передсердь, збільшує схильність до утворення тромбів. Все це створює передумови до розвитку серцевих нападів, інсультів або емболії, наприклад, в нозі або паху.

За словами Мартіна Галле, високий кров’яний тиск не викликає специфічних симптомів – найчастіше гіпертонія розпізнається коли високий тиск викликає серйозні патології судин і органів. Кардіолог радить звертати увагу на такі симптоми, як денна сонливість, астенія, головний біль – вони можуть вказувати на наявні проблеми з тиском.

Але найкращим способом своєчасно діагностувати гіпертонію німецький фахівець вважає регулярне вимірювання показників артеріального тиску. При виявленні високого кров’яного тиску необхідно звертатися до лікаря: він повинен призначити препарати, які є частиною стратегії боротьби з високим тиском.

Однак кардіолог уточнює: приблизно у половини пацієнтів, які отримують ліки, кров’яний тиск і раніше зберігається високим. Крім терапії препаратами, необхідна практика оздоровчих нелікарських способів, переконаний лікар.

Кардіолог розповів про такі способи боротьби з високим тиском.

Перш за все, він рекомендує щоденні навантаження на витривалість – це, наприклад, їзда на велосипеді, скандинавська ходьба, біг підтюпцем, прогулянки на свіжому повітрі.

«Навіть 15-хвилинна прогулянка, що здійснюються щодня, допомагає знизити артеріальний тиск на 5-8 пунктів», – сказав Галле.

Інший ефективний спосіб поліпшити показники артеріального тиску і роботи серця – позбавлення від зайвої ваги. Скидання десяти кілограмів дозволяє домогтися зниження артеріального тиску до 10 пунктів.

Крім цього, Мартін Галле рекомендує оздоровлювати щоденний раціон.

«Їжте більше овочів, вживаючи їх з кожним прийомом їжі. Зменшуйте кількість хліба, ковбаси, сиру, солі», – радить науковець.

Він резюмував, що здорове, багате овочами харчування плюс щоденні вправи автоматично сприяють втраті ваги, і це «три найважливіших природних способи боротьби з високим кров’яним тиском», які можуть бути не менш ефективними, ніж гіпотензивні засоби.





ІНШІ НОВИНИ