Лікар назвав небезпечні фактори оніміння або поколювання в руках і пальцях

Травми, інфекції і хронічні захворювання – все це входить в число небезпечних причин, за якими ви можете відчувати оніміння або поколювання в руках і пальцях.

Руки містять одні з найбільш чутливих сенсорних рецепторів людського тіла, пов’язані з мозком мережею нервів. Якщо пошкоджується або затискаються хоча б один з нервів, мозок не отримує сенсорну інформацію в повному обсязі. Результатом цього стає дискомфортне оніміння або поколювання.

Про небезпечні причини неврологічних ушкоджень, що сприяють виникненню оніміння або поколювання в руках і пальцях, розповів американський лікар з Aria Health System, доктор медичних наук Роб Данофф.

Епікондиліт. Якщо людина займається діяльністю, що вимагає повторюваних поворотів кисті, зап’ястя або ліктя, для неї підвищується ризик епікондиліту або тенісного ліктя – стану, що викликається зносом або ослабленням сухожиль, що охоплюють лікоть. Його ранніми ознаками є поколювання й оніміння в руках, потім з’являється біль в лікті або передпліччі.

Синдром зап’ястного каналу. Патологія поширена серед людей, які проводять багато часу за комп’ютером. Поряд з онімінням і поколюванням в кисті руки може виникати відчуття, що один або кілька пальців, (зазвичай це великий, вказівний і середній) стають опухлими.

Захворювання щитовидної залози. Недостатня активність щитовидної залози – гіпотиреоз – може сприяти ушкодженню нервів, що передають інформацію між головним, спинним мозком і іншим тілом. Ця патологія теж може бути причиною оніміння або поколювання в руках і пальцях.

Дефіцит вітамінів. За словами лікаря, поколювання в руках є серйозною ознакою дефіциту B12. Крім того, воно властиве небезпечно низьким рівням вітаміну D, B6.

Алкогольні розлади. За даними Національної медичної бібліотеки США (NLM), тривале вживання спиртного може стати причиною алкогольної невропатії. Приблизно половина людей, які активно споживають алкоголь, страждають порушенням в тій чи іншій формі. Симптоми включають оніміння рук або ніг, відчуття поколювання в кінцівках, м’язову слабкість або спазми.

Синдром Гієна-Барре. Це аутоімунне захворювання, при якому імунна система атакує нерви, викликаючи пошкодження, що призводять до відчуттів оніміння та поколювання в руках. Вчені не розуміють, що саме викликає розвиток цього синдрому, але відомо, що йому часто передують респіраторні захворювання, шлунковий грип. Інші симптоми – слабкість в ногах, нестійка ходьба, прискорене серцебиття, поганий контроль сечового міхура або кишечника.

Розсіяний склероз. Ще одне аутоімунне захворювання, що характеризується пошкодженням мієліну – речовини, що служить захисною оболонкою нервових волокон головного і спинного мозку. Жінки страждають ним в два-три рази частіше за чоловіків. Поряд з онімінням рук РС також викликає слабкість кінцівок і м’язів, двоїння в очах, погану координацію тіла під час руху, біль.

Інсульт. У поєднанні з іншими симптомами раптове оніміння або поколювання в руці може бути ознакою того, що людину наздогнав інсульт, який трапляється, коли блокується кровотік в певній галузі мозку. Щоб своєчасно виявити небезпечне для життя порушення мозкового кровопостачання, необхідно також звертати увагу на наступні ознаки – крива посмішка, невиразна мова, дезорієнтація, запаморочення, нечіткий зір.

Діабет 2 типу. Він є причиною невропатії або пошкодження нервів на периферичних ділянках тіла. Разом з онімінням або поколюванням в кінцівках людина відчуває надмірну спрагу або голод, більш часті позиви до сечовипускання, проблеми із зором і роботою нирок.





ІНШІ НОВИНИ