Пацієнти з хворобами серця в 3 рази частіше хворіють на діабет

За даними великого дослідження, опублікованого у Всесвітній день здоров’я в Європейському журналі профілактичної кардіології, журналі Європейського товариства кардіологів (ESC), близько 30% пацієнтів з ішемічною хворобою серця хворіють діабетом.

Для порівняння, поширеність діабету становить близько 9% серед населення в цілому. Існували широкі географічні відмінності: 60% пацієнтів з серцевими захворюваннями в країнах Перської затоки страждали на діабет порівняно з 20% в Європі.

«Ожиріння і брак фізичних вправ є загальними факторами ризику як для діабету, так і для серцевих захворювань, і наші результати підкреслюють гостру необхідність в поліпшенні харчування та підвищенні рівня активності в усьому світі», – сказала автор дослідження доктор Еммануель Відаль-Петіо з лікарні Біша-Клод Бернара, Париж, Франція. «Країни, які найбільше постраждали від діабету, також знаходяться в епіцентрі епідемії ожиріння, що частково може бути пов’язано з урбанізацією і пов’язаними з нею змінами у фізичній активності і споживанні їжі».

Це був аналіз реєстру CLARIFY, в який увійшли 32 694 пацієнта з хронічними коронарними синдромами з 45 країн Європи, Азії, Америки, Близького Сходу, Австралії і Африки. Пацієнти були включені в дослідження з 2009 по 2010 рік і спостерігалися щорічно протягом п’яти років.

Всі несприятливі клінічні наслідки, виміряні в дослідженні, частіше зустрічалися у серцевих хворих з діабетом у порівнянні з пацієнтами без діабету.

Серед пацієнтів зі стабільною ішемічною хворобою серця у пацієнтів з діабетом рівень смертності протягом п’яти років спостереження був вищим на 38%. У них також на 28% вищий ризик комбінованого результату серцевого нападу, інсульту або смерті від серцево-судинної причини. У кардіологічних пацієнтів з діабетом результати були гіршими, ніж у пацієнтів без діабету, незалежно від географічного регіону та етнічної приналежності.

Доктор Відаль-Петіо сказала: “Діабет був пов’язаний з гіршими наслідками навіть у регіонах з найнижчою поширеністю”.

На закінчення вона зазначила:

«Важливість здорового харчування і способу життя неможливо переоцінити. Кожен може знизити свої шанси на розвиток діабету за допомогою контролю ваги і фізичних вправ, і необхідне раннє виявлення, щоб контролювати рівень цукру в крові. Людям з серцевими захворюваннями і діабетом також необхідно вести активний спосіб життя і дотримуватись правильного харчування для захисту свого здоров’я».





ІНШІ НОВИНИ