Вчені назвали найкращий спосіб зберегти здоров’я серця

Вчені з Медичної школи Вейк Форест в Північній Кароліні вивчили три групи людей, які споживали різну кількість щоденних калорій, і несподівано виявили, що у тих, хто скоротив раціон на 600 калорій, були гірші результати у випадку охорони здоров’я серця, ніж у тих, хто зменшив харчування всього на 250 калорій. Разом з тим, вони втратили майже однакову кількість ваги.

За словами вчених, інтенсивні дієти з регулярними тренуваннями на біговій доріжці принесли менше користі для серця. Разом з тим, помірні зусилля стали найкращим способом зберегти здоров’я серця в похилому віці.

Скорочення 250 калорій може бути, наприклад, відмовою від одного з перекусів, воно еквівалентне трьом шоколадним кубикам або двом пакетам чіпсів.

У дослідженні учасники з ожирінням 60 і 70 років були розділені на групи. 20 тижнів третина добровольців дотримувалася звичайної дієти, але займалася на біговій доріжці чотири дні в тиждень по 30 хвилин. Частина людей виконувала таку ж кількість вправ, але обмежила споживання калорій.

Результати показали, що показники втрати ваги при обмеженні калорій були однаковими: учасники в середньому схудли на 9 кг. Але, за словами дослідників, тільки у тих, хто скоротив споживання калорій на 250, спостерігалося значне поліпшення здоров’я серця.

Це показало обстеження стану аорти, яка з віком стає жорсткішою, через що серцю стає важче скорочуватися і перекачувати кров по тілу. Згодом скутість головної судини може привести до підвищеного ризику серцевої недостатності та інсульту.

У людей, які споживали на 250 калорій менше в день, розтяжність аорти збільшилася на 21% – це показник здатності артерії розширюватися і стискатися, щоб проштовхувати кров по тілу.

Також швидкість пульсової хвилі знизилася на 8% (проходження крові через аорту). Високий відсоток пов’язаний з більш жорсткою аортою.

У двох інших групах не було значних змін в серці.

Доктор Тіна Брінклі вважає, що дослідження вперше оцінило вплив аеробних тренувань і скорочення калорій на жорсткість аорти. Результати показують, що помірні зміни способу життя можуть допомогти знизити жорсткість аорти і поліпшити загальний стан судин у літніх людей.





ІНШІ НОВИНИ