Вчені розповіли, яким буде клімат через п’ять років

Згідно з висновками німецьких вчених, спостерігаючи за температурою поверхні в північній частині Атлантичного океану можна передбачити зміни європейського клімату на кілька років вперед. На думку автора, такого роду дослідження важливі не тільки для громадськості, а й для тих, хто приймає рішення сфері політики і економіки.

Якою буде зима через 5 років – теплою чи холодною? Чи буде літо дощовим? На жаль, точно відповісти на ці питання в даний час неможливо, незважаючи на значний науковий прогрес в області кліматології і розвиток методів, використовуваних для прогнозування погоди.

Однак згідно з висновками нового дослідження німецьких вчених, ряд ключових чинників, що впливають на клімат, такі як температура поверхні в північній частині Атлантичного океану, можна передбачити на кілька років вперед. Як наслідок, це дозволяє прогнозувати погодні тенденції і в Європі.

Наукова робота, виконана дослідниками з Центру досліджень океану ім. Гельмгольца Геомар в Кілі (GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel) та Інституту дослідження Балтійського моря ім. Лейбніца в Німеччині (The Leibniz Institute for Baltic Sea Research), була опублікована в журналі Geophysical Research Letters 21 липня.

Роль океану

Як відомо, кліматична система Землі являє собою складний механізм через взаємовплив її різних компонентів, таких як атмосфера, океани і лід. Це викликає природні зміни клімату, часовий діапазон яких розширюється від декількох місяців до десятків років, і океан грає дуже важливу роль в цих довгострокових процесах.

У новому дослідженні вчені вивчили можливість використання пов’язаних з вітром даних для прогнозування змін температури поверхні води в північній частині Атлантичного океану на кілька років вперед. На їхню думку, зміна температури води впливає і на європейський клімат.

«У деяких регіонах планети можна прогнозувати зміну клімату. Прикладом є явище Ель-Ніньйо в тропічній частині Тихого океану, яке спостерігається кожні два роки. Спрогнозувати його можна було за два місяці», – розповідає Аніка Рентс (Annika Reintges), дослідник з центру Геомар.

У прес-релізі, розміщеному на веб-сайті центру, основний автор дослідження додала: «Дана робота фокусується на змінах, які відбуваються протягом більш тривалих періодів часу, в регіоні, де природний кліматичний контраст набагато більший, ніж в тропічних зонах».

Прогнози можливі, однак …

Якщо такі прогнози можливі, то якого роду інформація потрібна для цього? Які особливості цих прогнозів? Автори дослідження спробували відповісти на ці питання і прийшли до висновку, що довгострокові прогнози кліматичних коливань можливі завдяки повільним змінам температури океану. Ці зміни тривають багато років.

Складність полягає в тому, що, за словами дослідника, дані спостережень за океаном, необхідні для розробки моделі, яка лягла б в основу розрахунку цих прогнозів, повинні бути максимально точними. Тим часом спостереження за океаном, особливо під землею, як і раніше мають обмежений характер з точки зору кількості і якості.
За відсутності таких точних даних вчені використовували для побудови комп’ютерної моделі, призначеної для прогнозування океанічних змін, початкові значення, отримані шляхом вимірювання змін вітру на поверхні океану.

«З часом перспективи створення реалістичної моделі стають цілком відчутними, і можна почати робити успішні прогнози на більш ніж 7 років вперед», – пояснює автор дослідження.

Вчені так описують механізм, що зв’язує рух вітрів зі змінами температури поверхні океану: вітри змінюють напрямок течії в океані, збільшуючи температуру води в певному районі в північній частині Атлантичного океану. Потім це тепло спрямовується на північний схід протягом декількох років. Нарешті, температура поверхні океану буде підвищуватися і в північно-східній частині Атлантичного океану у відповідь на вітри, що дув багато років назад.

Це дослідження підтверджує висновки попередніх робіт про те, що температура поверхні води в північній частині Атлантики може впливати на європейський клімат.

Таким чином, створення точних комп’ютерних моделей для прогнозування температури поверхні води на півночі Атлантики через кілька років буде мати велике значення для осіб, які приймають рішення в сфері політики і економіки, а також для широкого загалу.





ІНШІ НОВИНИ