Чорнобильцям повернуть пільги

У Верховній Раді зареєстрували законопроект (№ 5444), який покликаний повернути у повному обсязі державні гарантії і пільги чорнобильцям, яких позбавили шість років тому. Ініціатор – депутат від партії “Слугп народу” Сергій Кузьміних.

Як йдеться у пояснювальній записці, Конституційний суд у 2018 році визнав неправомірними деякі норми закону, який скасовував пільги і компенсації. Тому автор вважає, що його законопроект можуть підтримати.

Документ вносить зміни до закону “Про статус і соціальний захист громадян, котрі постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Зокрема, може бути повернене щорічне забезпечення санаторно-курортними путівками чи компенсація за їх вартість. Надання безплатного виховання у дитсадках дітей до вступу їх до школи, яким не більше 8 років. Безкоштовний проїзд у громадському транспорті дітям, які постраждали від наслідків катастрофи на ЧАЕС, безкоштовний проїзд до місця лікування. Виплата у повному обсязі держдопомоги родинам, які мають дітей у віці 7-16 років (учнів до 18 років), котрі проживають на радіоактивно забрудненій території. Громадянам, котрі проживають на радіоактивно забрудненій території передбачена щомісячна грошова допомога через обмеження споживання продуктів харчування місцевого виробництва і власного підсобного господарства у розмірі 30-50% мінімальної заробітної плати (залежно від рівня забрудненої зони). Людям, які працюють на радіоактивно забрудненій території пропонують виплачувати доплату в 1-3 мінімальних зарплат. А працюючим пенсіонерам підвищити оплату праці на 25% від розміру мінімальної зарплати.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ