Суд ЄС раптово зняв санкції з Януковича: що відбувається

Суд Європейського Союзу скасував санкції ЄС, продовжені для екс-президента України Віктора Януковича і його сина Олександра в 2016-2017 роках, а для його соратників – продовжені в 2018 році.

Серед тих, що подали скаргу – Віктор Янукович, його син Олександр, колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко, екс-прем’єр-міністр Сергій Арбузов, колишній генеральний прокурор Віктор Пшонка та його син Артем Пшонка і екс-глава адміністрації президента Андрій Клюєв.

Підкреслимо, що рішення стосується санкцій, продовження яких здійснювалося Радою ЄС протягом 2016-2018 років. Діючі санкції ЄС щодо 12 колишніх українських чиновників і їх найближчого оточення були продовжені в березні 2019 і залишаються чинними.

Відзначається, що зазначені політики були вперше внесені у 2014 році в список осіб, які підлягають заморожуванню коштів. Підставою стало те, що вони підлягали кримінальному переслідуванню в Україні щодо розтрати українських державних коштів і їх незаконними переказами за межі країни.

“Рішення про заморожування коштів у відношенні цих осіб неодноразово продовжувалося на один рік на тій підставі, що українська влада залучали їх до кримінальної відповідальності за незаконне привласнення державних коштів або активів. Вони подали позови до Генерального суду, оскаржуючи дії (ЄС), що продовжують заморожування їх коштів в 2016 та 2017 роках в тому, що стосується Віктора Януковича і одного з його синів, а у 2018 році по відношенню до інших осіб, на тій підставі, що, зокрема, Рада не виконала критерії внесення до переліку. Згідно з сьогоднішнім рішенням, Генеральний суд підтримує дії українців, скасовуючи обмежувальні заходи, прийняті проти них протягом цих періодів”, – сказано в повідомленні.

Раніше про те, що трапилося, попереджали в Генеральній прокуратурі України. На своїй сторінці в Facebook про це написала прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

“Найближчим часом судом ЄС можуть бути винесені рішення за позовами В.Януковича, О.Януковича, О.Клименка, С.Арбузова, В.Пшонки, А.Пшонки і А.Клюєва про скасування санкцій ЄС, продовження яких здійснювалося Радою ЄС в протягом 2016-2018 років”, – написала Сарган.

Вона підкреслила, що зняття санкцій ніяк не вплине на хід розслідувань, які ведуться українськими правоохоронцями проти згаданих осіб.

Сарган також додала, що діючі санкції проти 12 колишніх українських чиновників і їх найближчого оточення були продовжені в березні 2019 року і залишаться чинними.

“За результатами судових рішень і їхнього аналізу буде більш докладна інформація”, – резюмувала прес-секретар.


Джерело





ІНШІ НОВИНИ