Вчені: червоне м’ясо і молочні продукти провокують рак

Міжнародна група дослідників виявила прямий молекулярний зв’язок між м’ясною та молочної дієтою і виробленням антитіл в крові, які збільшують ймовірність розвитку раку. Цей зв’язок може пояснити високу захворюваність на рак серед тих, хто споживає велику кількість молочних продуктів і червоного м’яса, аналогічно зв’язку між високим рівнем холестерину і підвищеним ризиком серцевих захворювань.

Результати опубліковані в BMC Medicine.

Neu5Gc – молекула цукру, виявлена в тканинах ссавців, але не в домашній птиці або риби. У людей виробляються антитіла до Neu5Gc в дитинстві, коли вони вперше вживають молочні та м’ясні продукти. Хоча відомо, що ці антитіла збільшують ризик раку, особливо раку прямої кишки, прямого зв’язку між антитілами і споживанням м’яса і молочних продуктів виявлено не було.

Для дослідження вчені використовували зразки NutriNet-Santе, великого національного дослідження харчування, проведеного у Франції.

“Ми виявили значну кореляцію між високим споживанням Neu5Gc з червоного м’яса і сирів і підвищеним розвитком тих антитіл, які підвищують ризик раку», – говорить доктор Падлер-Каравані. – “Протягом багатьох років робилися спроби знайти такий зв’язок, але ніхто цього не зробив. Тут ми вперше змогли знайти молекулярний зв’язок завдяки точності методів, використовуваних для вимірювання антитіл в крові і детальні дані з французьких опитувальників по харчуванню”.





ІНШІ НОВИНИ