Вчені: апельсиновий сік і цитруси захищають мозок від вікового руйнування

Дослідники підтверджують властивість цитрусів захищати мозок від вікового руйнування – регулярне пиття апельсинового соку вони оцінюють як один із способів знизити ризик деменції.

Вікова деградація мозку асоціюється з деменцією – дестабілізуючим станом, попереджуючими симптомами якого є втрата пам’яті і уповільнення швидкості розумових процесів. На жаль, від деменції немає ліків, але дослідження свідчать: ми можемо знизити ризик вікового когнітивного занепаду, зміцнивши захисні сили мозку.

Новий огляд досліджень, опублікований журналом Frontiers in Neuroscience, свідчить, що споживання цитрусових і їх соку (в першу чергу вчені виділяють апельсиновий сік) здатне покращувати показники мозкової активності, особливо в період старіння.

«Хоча не існує доведеного способу лікування деменції, наявні дані підтверджують: випиваючи щодня склянку апельсинового соку, можна зменшити схильність головного мозку до вікових нейродегенеративних процесів», – пише журнал.

Вивченням питання про вплив на мозок цитрусів займалися вчені з Університету Східної Англії в Норвіч. Вони зіставили результати сотні досліджень на тему впливу речовин флавоноїдів, що містяться в цитрусових плодах, на клітини мозку і нерви, а також результати десяти досліджень з випробуваннями на людях. Фахівці прийшли до висновку, що флавоноїди, які природним чином зустрічаються в апельсинах, лимонах, лаймах і грейпфрутах, володіють протизапальними і антиоксидантними властивостями відносно тканин мозку. Це краще захищає їх від пошкоджень, можливих, наприклад, через старіння або основні захворювання.

«Пошкодження мозку і нервових клітин є ознакою дегенеративних станів, таких як хвороба Альцгеймера і вікове когнітивне зниження. Дослідження, проведені на людях показують, що вживання цитрусових покращує когнітивні здібності і знижує ризик дегенеративних захворювань мозку. Ми бачимо аналогічні ефекти як у здорових людей, так і у людей з уже існуючими неврологічними порушеннями», – повідомив старший науковий співробітник Норвічского медичної школи доктор Девід Возур.

Інший фахівець, доктор медицини Керрі Ракстон додає, що апельсиновий сік і цитрусові плоди є багатим джерелом вітаміну С і речовини гесперидин – вченим добре відомо про позитивний вплив даних компонентів на судинну систему і артеріальний тиск. Це, в свою чергу, сприятливо позначається на стані головного мозку. За словами фахівця, додавання в раціон цитрусів покращує функції навчання і пам’яті.





ІНШІ НОВИНИ