Кожен вид хліба впливає на рівень цукру у крові по-своєму.
Продукти, що містять багато вуглеводів, піднімають рівень цукру у крові — саме це повинні враховувати діабетики, вибираючи хліб.
Контроль рівня цукру у крові важливий для усіх, але особливо для людей з діабетом 2 типу і тих, хто не може виробляти достатню кількість інсуліну, гормону, що регулює рівень цукру у крові. Враховуючи, що хліб є одним з найпопулярніших харчових продуктів, фахівцями Американської діабетичної асоціації були названі кращий і найгірший види, що впливають на рівень цукру у крові.
Найгіршим видом хліба, на думку її експертів, є продукт, виготовлений з рафінованих вуглеводів, таких як біле борошно. Фахівці пояснюють, що обробка зерна для отримання білого борошна пом’якшує текстуру, але також видаляє клітковину, вітаміни і мінерали, забезпечуючи хлібу з неї більш високий глікемічний індекс.
Особливо небезпечними у цьому сенсі є вироби з додаванням цукру, вони значно підвищують рівень цукру у крові. Замість білого хліба діабетична асоціація рекомендує вибирати цілозерновий.
Кращим видом хліба, враховуючи його вплив на рівень цукру у крові, фахівці називають житній хліб.
Крім того, хліб можна навчитися пекти самостійно, використовуючи борошно з низьким вмістом вуглеводів і не вдаючись до штучних компонентів.