Американські біологи встановили причину раннього старіння чоловіків і молодості жінок

Фахівці зі Сполучених Штатів встановили, що чоловіки старіють набагато швидше жінок. Вчені провели своє дослідження на тваринах, але вважають, що результати цього експерименту також можуть стосуватися і людини. В ході дослідження вони з’ясували, що особини жіночої статі живуть довше через останні повторювані ділянки в Y-хромосомі, які змушують старіючі клітини виробляти небезпечні для їх життя речовини.

Як підкреслили фахівці, чоловічі Y-хромосоми складаються практично з повторюваних транспозонів – обривків геномів древніх вірусів. Якщо клітини зовсім молоді, то такі ділянки ДНК блокуються білковою обгорткою хромосом, але з роками їх структура починає слабшати. Ці ділянки активуються і чинять негативний вплив на клітини. Як відзначили фахівці, багато видів комах і птахів, а також всі ссавці для визначення статі майбутнього потомства використовують особливі хромосоми.

Вчені послалися на більш ранні дослідження і відзначили, що в період еволюції ссавців чоловічі хромосоми швидко зменшуються, що в підсумку може призвести до їх повного зникнення. Останній експеримент на гризунах показав, що повноцінний чоловічий організм можна виростити без Y-хромосоми в клітинах зародка.





ІНШІ НОВИНИ