Обмін валюти: де і як міняти гроші

Ви збираєтеся у відпустку, хочете оплатити готель або орендувати машину – вам, ймовірно, знадобляться іноземні гроші. Розповідаємо, де і як краще міняти гривні на долари, євро та інші піастри.

Оптимальний спосіб обміну валюти залежить від того, як терміново вона вам потрібна і для чого. Для прикладу, сьогодні існують сервіси регіональних відділень обміну валют, які покажуть вам курси валют в обмінниках в вибраному місті та дадуть можливість забронювати певну суму на деякий час. Так ви можете не переживати про те, що поки ви будете їхати до вибраного вами обмінника, усю валюту в ньому просто розкуплять. Наприклад, знайти вигідний курс обміну валюти в Запоріжжі можна за посиланням http://obmen.zaporizhzhe.ua.

Їду на курорт вже завтра, і мені потрібна готівка іншої країни. Де поміняти валюту?

Якщо вам терміново потрібно трохи готівкової валюти, є три простих способи.

В офісі банку

Це найнадійніший спосіб. Так ви точно не піотрапите на шахраїв, які змінюють гроші за грабіжницьким курсом або беруть приховані комісії.

Плюси:

  • Надійний і безпечний спосіб.
  • Курс валют в різних банках можна заздалегідь порівняти в інтернеті і вибрати найвигідніший.
  • Комісію за обмін в офісах, як правило, не беруть. Ви бачите курс продажу і покупки валюти (зазвичай на цифрових табло поряд з касою), і ніяких додаткових витрат у вас не буде.

Мінуси:

  • У касі може не виявитися потрібної суми або номіналу (особливо складно добути дрібні купюри).
  • Трата часу: треба йти в банк і, можливо, чекати в черзі.
  • Потрібно підлаштовуватися під години роботи офісу.

У пункті обміну валюти

Цей спосіб аналогічний попередньому, але є особливості.

Плюси:

Курс іноді вигідніший, ніж в офісах відомих і великих банків. Втім, навіть в різних обмінниках одного і того ж обмінника курси можуть відрізнятися: поруч з головними визначними пам’ятками міста або у великому торговому центрі, наприклад, валюта може обійтися вам дорожче, а на околиці – дешевше.

Мінуси:

  • Найчастіше є комісія, але її часом не афішують. Ви дізнаєтеся про неї, лише коли отримуєте гроші – менше, ніж розраховували. Заздалегідь уточнюйте у касира, скільки вам видадуть валюти за найявну у вас суму.
  • Курс обмінників не вийде порівняти заздалегідь: актуальної статистики по ним немає. Доведеться вибирати з тих, що зустрінуться вам по дорозі.
  • Менш надійний спосіб, ніж у відділенні банку. Рідко, але трапляються шахраї.

Збираюся купити машину за кордоном. Мені знадобляться іноземні гроші, але не просто зараз. Як обміняти валюту найвигідніше?

Якщо потрібна велика сума у ​​валюті, але поки ви не збираєтеся її переводити або розплачуватися нею, то можна обміняти гроші онлайн.

В онлайн-банку

Плюси:

  • Це надійно: вас не обрахує помилково касир і не підстережуть грабіжники, щоб відібрати сумку готівки.
  • Зручно: онлайн-банк працює цілодобово.
  • Швидко: не треба нікуди йти і стояти в черзі.
  • Прозоро: банк заздалегідь повідомляє про комісію. Операції гранично прості і зрозумілі.
  • Вигідно: курс конвертації може відрізнятися від обмінного курсу в відділеннях банку в більш вигідну сторону. Але не завжди – уточнюйте інформацію на сайті банку.

Мінуси:

  • Не всі банки мають право працювати з валютою, для цього потрібна спеціальна ліцензія. Але великі роздрібні банки зазвичай такий дозвіл мають.
  • Потрібно підготуватися: стати клієнтом банку, підключити онлайн-кабінет, завести гривневий і валютний рахунки (якщо всього цього ви не зробили раніше).

На валютній біржі через брокера

Це не найпопулярніший спосіб. Однак він дозволяє сильно заощадити, якщо вам треба переводити в валюту великі суми.

Як це працює? Вам потрібно мати гривневий і валютний рахунки в банку. На сайті або в офісі брокерської компанії ви відкриваєте особовий рахунок, поповнюєте його з гривневого банківського рахунку. Потім укладаєте біржову угоду – купуєте валюту на торгах. Причому купити можна не тільки євро або долари США, але і гроші інших країн, наприклад британські фунти або швейцарські франки. Після цього з брокерського рахунку можна вивести гроші на свій валютний рахунок в банку.

Плюси:

Набагато більш вигідний курс – біржовий. Різниця між курсом покупки і продажу на біржі завжди в рази менша, ніж в обмінниках. Але скористатися цією перевагою ви зможете, тільки якщо купуєте і продаєте великі суми.

Мінуси:

  • Потрібна підготовка: потрібно завести особовий рахунок в брокерській компанії. Для цього доведеться приїхати в офіс брокера, але іноді все можна оформити онлайн. Також необхідно відкрити валютний рахунок в банку, на який ви перекинете валюту.
  • Купити або продати валюту на біржі можна тільки лотами. Один лот дорівнює 1000 доларів. Якщо ви хочете купити або продати іншу валюту, розмір лота перераховується за поточним курсом цієї валюти до долара. Тобто, наприклад, 200 доларів у такий спосіб придбати не вийде – тільки одну або кілька тисяч.
  • Брокеру потрібно платити комісію. Обов’язково уточніть, скільки вона складе. Наприклад, за купівлю-продаж валют комісія може бути мізерна. А ось за те, щоб вивести гроші з брокерського рахунку на банківський, можуть взяти, наприклад, 30-40 євро. Можливі й інші платежі, наприклад за ведення рахунку. Ваш брокер повинен заздалегідь повідомити вам про всі варіанти комісій і платежів і про те, які зобов’язання можуть бути з ними пов’язані.

Плюс до цього ваш банк може зажадати комісію за зняття грошей, які прийшли з брокерського рахунку, і немаленьку – наприклад, 5%. Або запропонувати безкоштовне виведення валюти, але тільки через певний строк – скажімо, 30 днів. Всі ці умови теж потрібно з’ясувати заздалегідь.

Гроші ви отримаєте не відразу. Часто торги на біржі йдуть «розрахунками на завтра», тобто угода відбувається, сума фіксується, але валюта надходить на ваш брокерський рахунок тільки на наступний день. Крім того, переклад з рахунку брокера на рахунок в банку теж може зайняти час. Скільки саме – дізнайтеся у брокера.





ІНШІ НОВИНИ