Для повноцінного функціонування організму необхідно отримувати приблизно 15 мг заліза на добу.
Серед найпоширеніших причин дефіциту заліза лікарі виділяють незбалансоване харчування. У людей, які не вживають їжу тваринного походження, існує підвищений ризик появи проблем, пов’язаних з нестачею цієї речовини. Дієтологи стверджують, що в рослинній їжі міститься достатня кількість заліза. Але воно присутнє в ній в тій формі, яку організм легко переробляє і яка засвоюється набагато гірше, ніж аналогічний мікроелемент тваринного походження. Іншими причинами дефіциту заліза можуть бути сильна втрата крові, що трапляється при виразці, хронічному запаленні шлунково-кишкового тракту або геморої.
Залізо – обов’язковий компонент небілкової частини гемоглобіну. Він входить до складу еритроцитів і сприяє транспортуванню кисню і вуглекислого газу в кров’яному руслі. Воно сприяє активній працездатності м’язів при фізичних навантаженнях, забезпечує витривалість організму. Люди, що займаються спортом, повинні отримувати достатню кількість цього мінералу.