Лікар-дієтолог Олена Соломатіна розповіла, що далеко не завжди овочі корисні для здоров’я. Неправильне зберігання і приготування можуть перетворити їх на отруту.
– Перезрілий баклажан, картопля, яка долежала до весни, недостиглі зелені томати їсти не рекомендують. Це овочі сімейства пасльонових, вони містять соланін – нейротоксин, що викликає порушення з боку нервової системи, сечовивідної системи, – зазначила медик.
З квасолею теж все не так однозначно: її не можна їсти сирою або недовареною, оскільки в ній міститься фітогемаглютинін. Це речовина, яка може викликати отруєння. Крім того, при тривалому зберіганні бобові можуть накопичувати мікотоксини.
Деякі овочі, навіть якщо їх правильно зберігали і вчасно зібрали, можуть викликати загострення хронічних хвороб. Наприклад, капустяні і хрестоцвіті здатні блокувати засвоєння йоду, тому їх не рекомендують вживати людям з нестачею гормонів щитовидної залози. Редька, редиска можуть також викликати загострення при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і підшлункової залози.
Як повідомлялося раніше, арахіс часто буває заражений анатоксином. Так, в країнах, де переважно харчуються арахісом, поширений цироз печінки. Арахіс росте в землі, в вогкості, яка сприяє розвитку грибка і цвілі, а вони легко вражають саме клітини печінки.