Гастроентеролог Микита Харлов попередив про небажані наслідки при неправильному вживанні часнику.
На думку Харлова, часник є антибактеріальним і противірусним засобом і ефективно зміцнює імунітет. Проте в сирому вигляді він шкодить організму. Такий часник вбиває бактерії і грибки, сильно дратує слизову травного тракту – як шлунку, так і кишечника.
«У людей, у яких може бути гастродуоденіт, синдром подразненого кишечника, це може викликати серйозну реакцію аж до зриву стільця», – попередив гастроентеролог.
Не менш небезпечно капати засоби з часнику в ніс, оскільки це може призвести до подразнення слизових. Крім того, локальний захисний бар’єр стане погіршуватися – з’явиться набряк, від якого не буде захисту. Пошкоджена слизова оболонка, навпаки, підвищує свою доступність для вірусів і бактерій. Часник краще вживати в складі готових страв, додав експерт.
Позбутися від запаху часнику допоможуть два простих продукти – яблука і чайне листя. Яблуко багате оксикислотами, здатними швидко нейтралізувати неприємний запах. У боротьбі проти часникового запаху будуть також корисні прісні продукти або чайне листя.