Медики назвали незвичайний симптом раку кишечника

Медики закликають звертати пильну увагу на зміни стільця, оскільки його порушення, може виявитися незвичайним симптомом раку кишечника.

Стілець людини містить багато підказок про стан здоров’я, з такою думкою виступили представники британської організації Cancer Research UK. Виданню Express вони розповіли, що пухлина, яка виникає в кишечнику, як правило, впливає на функції і звички кишкового тракту, що позначається і на стільці. Поява в ньому крові є однією з найпомітніших ознак раку кишечника. Але, за словами експертів, форма стільця теж допомагає визначити, чи схильна людина до ризику захворювання. Незвичайним симптомом колоректального раку може бути його звуження.

«Рідко зустрічається вузький стілець, ймовірно, нешкідливий. Однак в деяких випадках стілець, що нагадує тонкий олівець, може бути ознакою звуження або непрохідності товстої кишки через рак кишечника», – попереджають медики.

Необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем, помітивши будь-які зміни в своєму кишечнику, наприклад, більш вузький, ніж зазвичай, стілець, який тримається довше одного-двох тижнів, пише Express, посилаючись на рекомендації Клініки Мейо (Mayo Clinic). Крім того, уточнюється, що якщо зміни в кишечнику супроводжуються ректальною кровотечею або сильним болем у животі, звернутися до лікаря потрібно якомога швидше.

Додатково медики назвали серед симптомів раку кишечника незвичайні для людини епізоди діареї або запору, які тривають два місяці або довше. При відвідуванні туалету можуть виникати відчуття не випорожненого кишечника. У стільці можна помітити збільшення кількості слизу. Потрібно звертати увагу і на дискомфорт або здуття живота, які завжди виникають під час їжі, це теж одна з ознак колоректального раку.

Тим, хто має сімейну історію цього захворювання, слід відвідати лікаря і обстежитися після будь-яких змін в роботі кишкового тракту. Чим раніше буде виявлено рак, тим більше шансів на одужання.





ІНШІ НОВИНИ