Вчені: високий кров’яний тиск вночі може збільшити ризик деменції у чоловіків

Нове дослідження показує, що у літніх чоловіків може бути зв’язок між підвищеним артеріальним тиском вночі і деменцією.

Підвищений артеріальний тиск вночі – це частина процесу, який називають зворотним зануренням. Це може порушити сон і збільшити ризик розвитку слабоумства в довгостроковій перспективі.

Дослідники все частіше дізнаються, як гіпертонія або високий кров’яний тиск пов’язані з ризиком розвитку певних форм деменції, включаючи хворобу Альцгеймера.

Нове дослідження, опубліковане в медичному журналі Hypertension, показало, що літні чоловіки, у яких кров’яний тиск вищий вночі, можуть мати більш високий ризик розвитку певних типів деменції.

«Зв’язок між гіпертонією і хворобою Альцгеймера був відомий протягом багатьох років, і наше дослідження робить ще один крок, зосередивши увагу на циркадному характері артеріального тиску і ризику хвороби Альцгеймера», – говорить автор дослідження Сяо Тан, доктор наук, науковий співробітник Університету Упсали.

Артеріальний тиск може змінюватися протягом дня, але зазвичай найнижче його значення припадає на ніч. Це зниження артеріального тиску вночі називається падінням. Однак у деяких людей ця картина зворотна, і артеріальний тиск в нічний час вищий, ніж в денний час, і це явище називається зворотним падінням.

«Високий кров’яний тиск вночі пов’язаний з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, таких як серцевий напад, інсульт, госпіталізація з приводу серцевої недостатності і когнітивної дисфункції», – сказав доктор Джошуа А. Бекман, директор по судинної медицині і співдиректор Центру судинної біології Вандербільта при Медичному центрі Вандербільта.

Що виявило дослідження

Вчені з Уппсальского університету в Швеції провели дослідження, в якому оцінювали зв’язок нічної гіпертензії і хвороби Альцгеймера приблизно в 1000 шведських чоловіків.

Вони використовували дані Упсальского дослідження дорослих чоловіків і виміряли 24-годинний артеріальний тиск у чоловіків, яким було за 70, а потім зробили це знову через 7 років.

Подальше спостереження за цими пацієнтами тривало до 24 років, поки учасникам не виповнилося 90 років.

Дослідники виявили, що ризик розвитку форм деменції, включаючи хворобу Альцгеймера, був в 1,64 рази вищим серед чоловіків із зворотним падінням в порівнянні з тими, хто не відчував цього явища.

Однак частота судинної деменції, при якій у людей спостерігається зниження когнітивних навичок, не збільшувалася у чоловіків при зворотному падінні.

Бекман сказав, що тривалість дослідження і його результати допоможуть експертам краще зрозуміти зв’язок між високим кров’яним тиском і ризиком деменції.

«Ця недавня робота, опублікована в журналі Hypertension, розширює наше розуміння високого кров’яного тиску відразу», – сказав він Healthline. «У нього був дуже тривалий період спостереження – 24 роки, і більше ніж в однієї третини обстежених людей розвинулося недоумство, так що було багато даних, з якими потрібно було працювати».

Бекман сказав, що той факт, що зворотне падіння було пов’язане з прискореним формами деменції, включаючи хворобу Альцгеймера, але не судинну деменцію, «цікаве».

«Це говорить про те, що високий кров’яний тиск виникає не тільки через проблеми з кровоносними судинами, а й через інші механізми, про які ми повинні дізнатися», – сказав він.

У той час як дослідження розглядало чоловіків, Тан сказав, що цілком можливо, що цей зв’язок між зворотним падінням і деменцією також спостерігається у жінок. Інше недавнє дослідження показало, як високий кров’яний тиск як у чоловіків, так і у жінок може збільшити ризик розвитку форм деменції, включаючи хворобу Альцгеймера.

«Ми вважаємо за необхідне продовжити дослідження зв’язку між падінням артеріального тиску, хворобою Альцгеймера і жінками», – сказав Тан Healthline.





ІНШІ НОВИНИ