Нове дослідження, представлене в журналі Nutrients, продемонструвало користь картоплі в запобіганні гіпертонії. Вчені порівняли, як калій, що міститься в вареній та печеній картоплі, картоплі фрі та різноманітних добавках впливає на кров’яний тиск.
Результати показали, що включення в дієту вареної та печеної картоплі найкраще знижує затримку натрію в організмі. Ефект був вищий, ніж від добавок. Систолічний тиск групи, яка вживала картоплю, знизився в порівнянні з показниками контрольної групи, яка харчувалася за стандартною західною дієтою, без картоплі.
Вчені також виявили, що картопля фрі, найкалорійніший варіант приготування картоплі, не мала негативного впливу на кров’яний тиск або функцію кровоносних судин.
«Хоча акцент часто робиться на зниженні споживання натрію при контролі тиску, це тільки половина справи», – розповідає лікар Конні Вівер, глава дослідження. «Калій відіграє таку ж важливу роль, і, можливо, співвідношення калію до натрію є найбільш важливим в контексті дієти».