Вчені визначили новий фактор ризику деменції

Хронічний генералізований біль, який часто супроводжує хвороби суглобів і фіброміалгію, істотно збільшує ризик деменції та інсульту. Це показала наукова робота, опублікована в Regional Anesthesia & Pain Medicine.

У міру того, як в світі збільшується кількість людей похилого віку, деменція стає однією з найважливіших проблем охорони здоров’я. Раннє виявлення людей з ризиком деменції дозволяє відтермінувати її настання. Тому інтерес вчених до її факторів ризику великий.

Китайські вчені виявили зв’язок між генералізованим болем і ризиком розвитку деменції та інсульту. Генералізованим називають хронічний скелетно-м’язовий біль, який супроводжує остеоартрит, ревматоїдний артрит, остеохондроз, фіброміалгію і деякі інші хвороби. Від неї страждає 10-40% людей з цими захворюваннями. Раніше було відомо, що вона пов’язана з підвищеним ризиком розвитку раку, хвороб периферичних артерій, серцево-судинних хвороб.

Автори проаналізували дані 2464 осіб, за якими спостерігали в середньому протягом 10 років. На початку дослідження вони пройшли медичне обстеження, здали ряд аналізів.
Генералізований біль був у 14% учасників дослідження. У решти хронічного болю не було або вони страждали від інших типів болю.

Дослідження показало, що у людей з генералізованим болем ймовірність розвитку будь-якого типу деменції була вища на 43%, хвороби Альцгеймера – на 47%, інсульту – на 29% в порівнянні з іншими учасниками. «Ці дані дають переконливі докази того, що генералізований біль може бути фактором ризику будь-якої форми деменції та інсульту. Він збільшує ризик, незалежно від віку, статі, демографічних чинників, стану здоров’я і поведінки», написали вчені в висновках дослідження. Вчені відзначили, що біль може безпосередньо впливати на когнітивні функції людини. Крім того, він може бути складовою частиною продромальної (ранньої) фази деменції.





ІНШІ НОВИНИ