Неправильно витлумачили. Розкодування супутникового сигналу телеканалів медіагруп не буде

Розкодування супутникового сигналу телеканалів чотирьох найбільших українських медіагруп не буде. Замість цього до 16 березня запрацюють так звані незакодовані супутникові версії головних українських каналів.

Про це йдеться в публікації НВ Бізнес Шість тижнів без тарілки. Які канали виграють в битві за телеглядача після кодування ТВ-сигналу на супутнику.

Після зустрічі 28 лютого Володимира Зеленського з керівництвом медіагруп, більшість ЗМІ поширили інформацію про те, що канали, котрі раніше зникли з відкритого супутникового доступу, будуть розкодовані. Насправді йшлося про запуск у відкритому доступі так званих «незакодованих супутникових версій головних українських телеканалів». При цьому три з чотирьох таких телеканалів були доступні ще до зустрічі в Офісі Президента.

«Три телеканали вже існували і були присутні на супутниках: Інтер+, 1+1 International, Україна 24. Запуск четвертого каналу від StarLightMedia і спроба зібрати їх всіх на одному транспондері супутника Astra 4A знизить тимчасове напруження, викликане кодуванням. Але це тимчасово, адже споживачі очікували розкодування всіх телеканалів, тотальну безоплатність, а ЗМІ спотворили інформацію, подану на сайті Офісу Президента», — каже медіаексперт Олександр Глущенко.

Цю інформацію підтвердили НВ Бізнес в медіагрупах.

Так від 1+1 медіа у відкритому доступі буде присутній телеканал 1+1 international. Починаючи з 1 березня він мовить у відкритому доступі із супутника SES Astra 4A в форматі MPEG-2 / DVB-S. 1+1 International не буде повністю дублювати сітку мовлення закодованого 1+1 — у «відкриту версію» будуть включені тільки ті телевізійні продукти, мовлення яких у відкритому доступі буде погоджено з правовласниками контенту. Відомо, що в некодованій відкритій версії «плюсів» не буде великих форматних шоу, таких як «Голос країни» чи «Танці з зірками» та кінопоказу мейджорів (таких як Disney, Fox або Paramount). Їх замінять на продукти власного виробництва, авторського виробництва українських каналів або співпродукцію, на яку у медіагрупи є повні авторські права без обмежень на територію показу.

У Inter Media Group також залишиться відкритим «на супутнику» телеканал, який веде мовлення відкритим ще з 2003 року і який кодувати, власне, найближчим часом і не збиралися, — Інтер+ (міжнародна версія телеканалу Інтер). На «Інтер+» глядачі зможуть дивитися такі програми як «Речдок», «Ранок з Інтером», «Стосується кожного», «Корисна програма», «Готуємо разом», а також фільми і серіали власного виробництва каналу. Інформаційні програми виходять на «Інтер+» синхронно з ефіром на «Інтері».

Медіа Група Україна теж не збирається відкривати закодовані канали. Там вирішили просувати як «незакодовану супутникову версію» нещодавно створений телеканал «Україна 24». Він буде доступний не тільки в Україні, а й на території Європи і Північної Америки на трьох супутниках: Hot Bird, Eutelsat (9 °) і Astra. Програмна сітка телеканалу «Україна 24» поки формується. Як розповіли в МГУ, на каналі виходитимуть як власні програми, так і продукти телеканалу «Україна». В даний час глядачі можуть дивитися політичне ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера», проект журналістських розслідувань «Гучна справа», суспільно-резонансні проекти «Контролер» і «Слідами …». Найближчим часом будуть запущені нові авторські програми і ток-шоу.

Єдині, хто запускає супутниковий канал «з нуля» — StarLightMedia. Там до 16 березня обіцяють запустити на відкритому супутнику міжнародний канал ICTV Ukraine, Як повідомили в медіагрупі, Трансляція буде здійснюватися переважно на базі телеканалу ICTV та його інформаційних продуктів і включатиме розважальні продукти Нового каналу та СТБ.

Медіаексперт Олександр Глущенко зазначає, що після 16 березня всі, хто чекав «безкоштовного» телебачення, знову постануть перед вибором: оновити супутниковий приймач і дивитися далі безкоштовно близько 60 українських телеканалів, але без каналів медіагруп, ще раз подивитися в бік платного супутникового ТБ і DTH -платформи, подумати про встановлення пристойної антени для ефірного цифрового ТБ (Т2), або перейти на інтернет-сервіси ОТТ.

ДЖЕРЕЛОНВ




ІНШІ НОВИНИ