Рада заборонила російську музику та книги: які винятки

Нардепи проголосували за заборону російських виконавців у громадських місцях та медіа.

У законі 7273-д йдеться про те, що записи виконавців із Росії не можуть звучати на телебаченні, радіо, в розважальних закладах, у школах, у громадському транспорті, у готелях, ресторанах, а також у кіно, пише ВВС.

Ці обмеження діятимуть до звільнення всіх окупованих територій України та припинення агресії з боку Росії.

Нардепи підтримали заборону творів, які виконують або створили саме громадяни Росії, які мешкають там з 1991 року.

У той же час заборона не відноситься до музики, написаної російською мовою.

Заборона на концерти та трансляцію пісень не стосуватиметься російських виконавців, які публічно виступають за відновлення територіальної цілісності та суверенітету України у міжнародно визнаних кордонах.

Для цього буде створено окремий список таких виконавців, які мають подати відповідну заяву до СБУ.

У ній вони мають заявити, що підтримують суверенітет та цілісність України, закликати Росію негайно припинити агресію, а також дати обіцянку утримуватися від кроків, які суперечать цим письмовим заявам.

Законом також забороняється випуск, ввезення та розповсюдження в Україні видавничої продукції з Білорусі, Росії та окупованих цією країною територій України.

Тепер книжки видаватимуться українською мовою, мовами корінних народів України, а також мовами країн ЄС.

Якщо книга написана російською мовою, але її автором є не громадянин Росії (і вона не підпадає під інші законодавчі обмеження), її можна ввозити, але за наявності спеціального дозволу.

При цьому парламент скасував усі раніше видані дозволи на ввезення та розповсюдження такої продукції. Водночас заборона не поширюватиметься на книги, видані в Україні до 1 січня 2023 року.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ