Давно відомо, що наші предки використовували певні трави, зілля та інші продукти для того, щоб лікуватись, або просто підтримувати здоров’я. Спеції – це ті самі трави, овочі чи фрукти, але в сушеному та перемолотому вигляді. Але зараз, коли ми вирушаємо до магазину щоб купити спеції, ми рідко зважаємо на їх вплив на організм, а більше на смакові властивості.
Які корисні спеції купити для щоденного вживання?
Ціна спеції дуже доступна, вибір дуже великий, можна навіть купити спеції, які не вирощують на території України у простому продуктовому магазині. Але ті, які мають корисні властивості – також не рідкість в наших краях, і майже всі відомі для кожної домогосподарки.
- Чорний перець – це спеція, яка найчастіше зустрічається на будь-якій кухні. Він має властивість нормалізувати кров’яний тиск, стимулювати імунітет та має антибактеріальну дію.
- Червоний перець – наступний за популярністю після чорного. Багатьом відомий його позитивний вплив на роботу ШКТ, тому його часто використовують в натуральних дієтичних добавках. Але мало кому відомо, що він також корисний для зору та імунітету людини. Але варто пам’ятати про його гостроту, тому при наявній виразці, та інших захворюваннях ШКТ, краще від нього відмовитись, адже в даному випадку від нього більше шкоди, аніж користі.
- Кориця – відомий антиоксидант. Її сприятлива дія розповсюджується на багато систем людського організму, на печінку, нирки і навіть на швидкість росту волосся.
- Імбир – найчастіше використовується під час застуд, оскільки його імуностимулююча дія добре відома. Також він сприяє виведенню токсинів та активно допомагає організму боротися з вірусами та бактеріями.
Які спеції не варто вживати?
Варто розуміти, що спеції, як і будь-який інший продукт, зберігають свої властивості лише певний період. Але на відміну від свіжих продуктів, вони можуть зберігатися значно довше. Наприклад чорний перець може зберігатися до п’яти років. Іноді не відомо, як давно вони зберігаються і чи потрібно знов купити спеції, або можна використовувати старі. Можливо спробувати визначити їх стан самостійно за такими параметрами:
- Зміна кольору, або значне потемнішання – від неї варто відмовитись, так як вона більше не несе в собі ні корисних елементів, ні смакових якостей.
- Зміна, або відсутність запаху свідчить про те, що спеція втратила будь-які свої властивості.
- Наявність грудок, особливо в тих приправах, де це ніяк не передбачено. Вживання таких спецій навіть шкідливе, оскільки в них проникла волога і існує велика ймовірність розвитку грибків та бактерій.
Ціна спеції дозволяє не ризикувати здоров’ям, та можливістю зіпсувати страву, а просто замінити її.
Але для того, щоб спеції зберігали свої властивості якнайдовше, варто тримати їх в герметичних упаковках у сухому та темному місці.