Йод – це мікроелемент, який необхідний людині протягом усього життя, а його нестача призводить до серйозних наслідків. Про це в понеділок, 28 січня, повідомила виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці в соцмережі Facebook.
За її словами, щодня організм потребує певної порції йоду. Він потрібен організму для створення гормонів щитовидної залози, яка регулює наш метаболізм.
При цьому неможливо точно вирахувати, скільки людина споживає йоду з їжею, але якщо в щоденному раціоні не часто присутні продукти, багаті йодом, ймовірно, що організм відчуває нестачу цього мікроелемента.
Супрун перерахувала наслідки, до яких може привести нестача йоду в організмі:
– відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
– збільшення щитовидної залози;
– затримка росту у дітей;
– затримка інтелектуального розвитку у дітей;
– зниження розумової активності у дорослих;
– порушення обмінних процесів;
– загроза переривання вагітності;
– неонатальний гіпотиреоз;
– рак щитовидної залози;
– погіршення пам’яті, слуху;
– підвищення холестерину;
– сухість шкіри, втрата її еластичності;
– порушення роботи кишечника;
– відчуття холоду;
– різке зниження або підвищення маси тіла;
– набряки;
– випадіння волосся.
Жінкам потрібно 150-300 мкг йоду в день, а чоловікам до 300 мкг. Дітям до шести років потрібно 90 мкг, з шести – до 12-120 мкг.
“Створити надлишок йоду в організмі досить складно. Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1000 мкг (1 мг) на добу”, – стверджує чиновниця.
За словами Супрун, щоб знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв потрібно замінити звичайну сіль на йодовану. Також краще вживати білу рибу і морепродукти (минтай, хек, тріска, мідії), морську капусту (ламінарію), овочі (картопля, редис, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелений лук, щавель, шпинат), фрукти (банани , апельсини, лимони, дині, хурму), яйця, молоко, яловичину, волоські горіхи.