У Німеччині застерегли Захід від розколу через питання зброї для України

Анналена Бербок – міністерка закордонних справ Німеччини – заявила, що суперечка щодо необхідності підтримувати Україну наданням зброї не повинна внести розкол між країнами Заходу.

Як інформує УМ, про це повідомила dpa.

“Нашою найпотужнішою зброєю була і залишається наша єдність. Ми повинні подбати, щоб той тиск, який ми створили разом (на Росію), працював”, – зазначила Анналена Бербок.

При цьому, додала вона, важливо чинити спротив “усім зовнішнім спробам розділити нас”.

“Україна знає, що ми робимо і яка наша позиція”, – зазначила Бербок, нагадавши, що Німеччина є найбільшим двостороннім донором для України, навіть більшим за США.

“Ми підтримуємо переговори щодо продовження транзиту газу, ми займаємося інвестиціями у відновлювану енергетику та підтримуємо Україну у боротьбі з пандемією, зокрема, постачанням вакцин”, – зазначила глава МЗС Німеччини.

Анналена Бербок наголосила, що спільною метою Заходу залишається захист суверенітету й територіальної цілісності України. “Будь-яка нова агресія Росії проти України буде мати серйозні наслідки – політичні, стратегічні, і так само економічні та фінансові”, – підкреслила вона.

Як відомо, в Україні критично сприймають позицію Німеччини у питанні постачання їй зброї, на тлі фактично завершення російського газопроводу “Північний потік-2” та лояльних до Росії заяв окремих німецьких посадовців.

Критика пролунала і з інших країн. Так, позицію Німеччини жорстко розкритикував міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький також висловив розчарування через позицію Німеччини у зв’язку з її політикою блокування поставок зброї Україні на тлі нарощування військ Росії.





ІНШІ НОВИНИ