Нафта подорожчала до нового історичного максимуму

На світових ринках нафтові ф’ючерси Brent та WTI продовжили зростання і досягли показника нового історичного максимуму.

Напередодні зустрічі ОПЕК+ ціни зростають дуже сильно, Brent досягла рівня $91,22 за барель на лондонській біржі ICE Futures. Це на $0,99 (+1,1%) більше, ніж раніше. У п’ятницю фіксувалося подорожчання контрактів на $0,69, до $90,03 за барель, за час торгів ціновий показник опинився на рівні $91,7/барель із жовтня 2014 року.

Березневі ф’ючерси Brent закриваються в понеділок, 31 січня, активніше торгуються ф’ючерси на квітень, ціна вже виявилася на $0,89 вищою (+1,01%), до $89,41 за барель.

Ф’ючерси WTI на березень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) опинилися на позначці $87,78/барель, +$0,96 (1,11%) до п’ятничної підсумкової сесії. До цього контракти подорожчали на $0,21, або до $86,82/барель.

За підсумками шостого тижня поспіль відзначається зростання ціни обох марок, із січня вартість підвищилася на 16%, за темпами зростання динаміку можна порівняти із лютим 2021 року.

Аналітик Fujitomi Securities Co Ltd. Тошитака Тазава зазначив, що сильний початок тижня забезпечили побоювання щодо постачання сировини та геополітичної ситуації.

Ринок уважно стежить за майбутнім засіданням міністрів країн ОПЕК+, яке відбудеться 2 лютого, буде ухвалено рішення про нафтовидобуток. Швидше за все, вважають аналітики, продовжуватиметься виконання плану щодо збільшення нафтовидобутку на 400 тис. б/д щомісяця у березні.

Тазава прогнозує, що Brent торгуватиметься вище за $90 за барель ще якийсь тривалий час.





ІНШІ НОВИНИ