В США назвали Польщу головним військовим партнером з найперспективнішою армією в ЄС

Польща стала головним стратегічним партнером США і незабаром може мати найпотужнішу армію в Європі. Про це повідомляє Politico.

“Польща стала нашим найважливішим партнером у континентальній Європі”, – цитує видання високопоставленого офіцера армії США.

Politico наводить дані, що Польща вже має більшу кількість танків і гаубиць, ніж Німеччина — країна з поки що найбільшою армією в Євросоюзі. Зазначається, що якщо полякам, згідно з планом, вдасться до 2035 року збільшити армію зі 150 тисяч до 300 тисяч осіб, то Польща матиме «найпотужніші сухопутні війська в Європі», як пообіцяв у липні міністр оборони Маріуш Блащак.

Видання повідомляє, що Варшава охоче закуповує не лише американську, а й південнокорейську зброю. Якщо навесні 2022 року Польща уклала договір зі США про постачання озброєнь на суму 23 мільярди злотих (4,9 мільярда євро), то з Південною Кореєю сума останнього укладеного договору склала (11,7 мільярда євро). Серед поставок значаться наступні новинки: 32 винищувачі F-35, 250 Abrams – зі США, а також 180 танків K2 Black Panther, 200 гаубиць K9 Thunder, 48 легких штурмовиків FA-50 і 218 ракетних установок K239 Chunmoo – з Південної Кореї.

Автор матеріалу наголошує, що до 2035 року країна має намір витратити на армію до 524 мільярдів злотих (112 мільярдів євро).

Раніше міністр оборони Польщі підполковник Михайло Марчиняк мотивував відмову від участі у загальноєвропейській програмі ППО Sky Shield твердженням, що польська протиповітряна оборона є найпотужнішою у Європі.





ІНШІ НОВИНИ