Які бувають різновиди неаполітанської піци?

Можна без особливого перебільшення сказати, що піца в Неаполі – не просто звичайна (та смачна) їжа. Це частина місцевої традиції та культури. Справа піцайоло вимагає значних навичок і знань місцевих продуктів і кухні. Це враховують і в Україні, коли готують смачні італійські страви й навіть пропонують привабливі акційні пропозиції (наприклад, доставка піци 2+1).

Важко підрахувати, скільки традиційних піцерій працює у Неаполі. Іноді, заглядаючи в непомітний бар на околиці міста, ми помічаємо, що всередині встановлена справжня піч на дровах. Щоправда, в Україні теж можна скуштувати страву, яка так створюється. Завдяки традиційному приготуванню в печі вона виходить дуже смачна – замовляйте піцу у LA П’ЄЦ, щоб переконатися в цьому.

Неаполітанську піцу гідно оцінили – і у 2017 році її включили до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, а Європейський Союз надав їй сертифікат GTS. У Неаполі також є кілька варіантів піци, про які ще не чули багато українських туристів. Це кальцоне (з тістом з обох боків) чи фріта – смажена страва. Ми розкажемо вам про традиційні версії піци.

Традиційна неаполітанська піца

Традиційна (і сертифікована) неаполітанська піца (наполетана) випускається лише у трьох різновидах. Весь процес її створення (починаючи від приготування тіста, інгредієнтів, аж до способу випікання) був детально визначений.

Найбільш помітна відмінність (у порівнянні з піцою, яка подається в Україні та інших країнах) – це товщина тіста. У традиційній неаполітанській піці вона не може перевищувати 3 міліметри. Тісто готується з використанням борошна типу 00, виготовленого в Італії (з максимум домішкою 0 борошна). Його потрібно залишити на певну кількість часу, перш ніж воно буде готове до випікання.

Важливо те, що тісто можна замішувати лише руками. Для випікання традиційних неаполітанських піц використовуються спеціальні печі на дровах, які досягають температури, близької до 500 градусів. Попередньо підготовлену страву поміщають всередину менше ніж на 90 секунд – тому не дивуйтесь, коли отримаєте замовлення буквально за кілька хвилин. Наприклад, як у доставки https://lapiec-pizza.vn.ua/.

Що відрізняє неаполітанську піцу, так це незначна кількість інгредієнтів. Її основа – густий томатний соус, для виробництва якого слід використовувати лише місцевий сорт помідорів. Також потрібно додавати якісний сир моцарела (скибочки якого рівномірно розподіляються на тісті) та свіжі спеції.

Зважайте на те, що сир моцарела випускається у двох сортах: на коров’ячому молоці (італ. Fior di latte) та молоці буйволів (моцарела ді буфала). Піца з другим видом сиру дорожча, та варто заплатити додатково хоча б один раз, щоб усе ж таки скуштувати її. Сир моцарела ді буфала тане в роті, коли плавиться, – і дозволяє отримати зовсім інший кулінарний досвід.

Які класичні види неаполітанської піци?

  • Піца Маргарита з томатним соусом, свіжою моцарелою, нарізаною вузькими скибочками, свіжим базиліком і оливковою олією.
  • Піца Маргерита Екстра – з моцарелою (із молока буйволів), нарізаною великими круглими шматочками (замість моцарели, виготовленої з коров’ячого молока).
  • Піца Маринара з томатним соусом, свіжим часником, сушеним орегано та оливковою олією. Замовляючи її, пам’ятайте, що в ній немає сиру.

Традиційні види неаполітанської піци смачні, але з часом їхня простота й повторюваність можуть набриднути навіть найбільшим ентузіастам цієї страви. Та більшість піцерій також пропонують інші види італійської страви, тож можна легко задовольнити свої смаки.





ІНШІ НОВИНИ