Як відкрити шампанське

Неакуратно відкрите шампанське приносить більше зневіри, ніж радості. Пошкоджена пробкою стеля, велика кількість піни і, відповідно, велика витрата напою, — все це зовсім не тішить. Тому перш ніж придбати пляшку, особливо колекційну, варто дізнатися прості правила відкриття шампанського.

Охолоджуємо напій перед відкриттям та подачею

Оптимальна температура ігристого вина становить від 6 до 8 градусів. Щоб напій набув відповідної температури, варто купити шампанське та покласти його на нижню полицю холодильника або у відро з льодом.

А от у морозильник класти пляшку не рекомендується — за низьких температур у його складі відбуватимуться процеси, що впливають на смак рідини. Та й нерідко можна забути про шампанське в морозильній камері, а за розморожування смак напою погіршується.

Пам’ятайте, що охолодження вина сприяє зменшенню обсягу вуглекислого газу, що виділяється під час відкорковування пляшки. Тому якщо ви вирішили охолодити шампанське в морозильній камері експрес-методом, то дістанете напій практично без бульбашок.

Готуємо пляшку як слід

Попередньо потрібно підготувати або паперовий рушник, або серветку з тканини. Витягнута з холодильника прохолодна пляшка в теплому повітрі миттєво покриється крапельками конденсату, внаслідок чого її важко утримати голими руками. З пляшкою потрібно поводитися вкрай акуратно, не трусити, щоб не спровокувати несподіваний вихід пробки.

Важливо купувати алкоголь лише у перевірених маркетах — наприклад, MAUDAU. Лише оригінальний алкоголь та великий вибір чекають на вас.

Переходимо до відкорковування

Ця технологія відкриття шампанського підходить для пляшок із пластмасовою або корковою пробкою:

  • з шийки знімається фольга, дріт;
  • пляшка ставиться під кутом 40–45°, при цьому дно має упертися в тверду поверхню столу;
  • обов’язково потрібно оцінити траєкторію можливого вильоту пробки, тому спрямовувати пляшку слід проти вікон, свічок, людей — загалом убік;
  • тримаємо пробку пальцями, при цьому обертаємо пляшку, при цьому великим пальцем контролюємо вихід пробки;
  • невеликий приглушений звук свідчить про зниження рівня тиску;
  • якщо пробка зламалася, процес можна завершити за допомогою штопора.

Способи оригінального відкриття пляшки з ігристим вином

Існує кілька нестандартних, але перевірених методів, за допомогою яких можна відкрити ігристе та насолоджуватися напоєм.

Французька методика, або відкорковування шаблею

Необхідно встановити пляшку під кутом 45°, а потім вдарити по шийці шаблею або гострим ножем. Така методика набула популярності у Франції в період правління Наполеона Бонапарта, який після всіх своїх переможних битв відкривав шампанське саме так.

Метод за допомогою черевика та каблука

Дно пляшки з ігристим вином поміщається в черевик у ту зону, де розташований каблук. Тепер черевиком разом із пляшкою потрібно вдарити об стіну (пляшка при цьому перебуває в горизонтальному положенні), щоб пробка почала поступово просуватися. Далі вона перехоплюється пальцями та витягується.





ІНШІ НОВИНИ