Як правильно вибрати тонометр?

Тонометр, – прилад для вимірювання артеріального тиску, – обов’язково повинен бути в кожному домі, якщо в сім’ї є люди старше 40 років і гіпертоніки. Сьогодні можна купити різні моделі, важливо правильно вибрати апарат, який буде показувати точні результати, і яким вам буде зручно користуватися.

Всі сучасні тонометри можна розділити на три основних види:

  • Механічні (ручні). Класичний варіант. Його головні переваги: ​​невисока вартість, точність, простота у використанні. Механічний тонометр складається з манжети, яку надягають на руку, груші для накачування повітря, манометра зі шкалою та фонендоскопа.
  • Електронні напівавтоматичні. У таких тонометрів немає фонендоскопа – електронний пристрій саме вимірює артеріальний тиск. Але нагнітати повітря в манжету потрібно вручну за допомогою груші.
  • Автоматичний. Виконує всю роботу сам. Потрібно лише одягти манжету і відновити роботу апарата – він сам накачає повітря і виміряє тиск.

Яку модель тонометра вибрати?

На це питання немає однозначної відповіді. У літніх людей можуть виникнути складності з використанням електронних пристроїв, але для того, щоб отримувати точні дані за допомогою механічних моделей, потрібно мати досить хороший слух.

Що стосується точності вимірювань, то жоден з трьох типів тонометрів не має вагомих переваг перед іншими. Напівавтоматичні і автоматичні моделі дають точні результати, якщо ними правильно користуватися. Варто уважно прочитати інструкцію по експлуатації.

Серед автоматичних тонометрів є компактні моделі – у них манжету поміщають на зап’ясті. Найчастіше вони зручніші, при цьому не поступаються в точності вимірювань «великим» апаратам.

У електронних тонометрів є ще одна перевага – вони «вміють» вимірювати не тільки артеріальний тиск, але і частоту пульсу. Результати останніх вимірювань зберігаються в пам’яті пристрою – їх можна показати лікарю.

Якщо ви хочете придбати механічний тонометр і плануєте використовувати його самостійно, краще вибрати апарат, в якому мембрана фонендоскопа вбудована в манжету.

Для сім’ї, в якій є люди похилого віку, краще вибирати повністю автоматичні моделі. Вони будуть показувати однаково точні результати, незалежно від того, хто їх буде використовувати. Точність показань механічного тонометра залежить від того, наскільки добре людина вміє ним користуватися.

Електронні тонометри можуть давати похибки у людей зі слабким пульсом, аритмією. У таких випадках краще вибирати ручний механічний тонометр (за умови, що ви або ваші близькі вмієте ним добре користуватися) або автоматичний з індикатором аритмії.

Деякі моделі автоматичних тонометрів оснащені додатковими функціями: таймером, календарем, системою нагадування, моніторингу якості роботи, автоматичним розрахунком середнього артеріального тиску і навіть системою штучного інтелекту. Вибір залежить від того, які опції вам насправді необхідні.

Пам’ятайте, що при використанні механічного або напівавтоматичного тонометра вам кожного разу доведеться накачувати грушу. Вибираючи модель, потримайте грушу в руці, оцініть, наскільки вам буде зручно. З матеріалів краще вибирати силікон – він найбільш довговічний.





ІНШІ НОВИНИ