Вчені: дефіцит вітаміну Е призводить до дефектів мозку і нервової системи у дитини

У дослідженні з ключовими наслідками для жінок дітородного віку, результати вчених з Університету штату Орегон показують, що ембріони рибока даніо з дефіцитом вітаміну Е, мають деформований мозок і нервову систему. Дослідження, проведене професором Марет Трабер з Інституту Лінуса Полінга штату Орегон, було опубліковано сьогодні в журналі Scientific Reports.

«Це абсолютно приголомшливо – мозок абсолютно фізично спотворений через нестачу вітаміну Е», – сказала Марет Трабер, професор Коледжу громадської охорони здоров’я і гуманітарних наук ОДУ.

Значення вітаміну Е

Вітамін Е був відкритий в 1922 році, і його ідентифікували, тому що він був важливий для запліднених яєць щурів, щоб вони привели до народження живих дітей.

«Навіщо ембріону потрібен вітамін Е? Ми ганялися за цим довгий час», – сказав Трабер, провідний спеціаліст по вітаміну Е, який досліджував мікронутрієнти протягом трьох десятиліть. «За допомогою цього новітнього дослідження ми фактично почали робити знімки, щоб візуалізувати: де знаходиться мозок? Де формується мозок? Як вітамін Е вписується в цю картину?», – пишуть автори.

У ембріона зачаток мозку і нервова трубка з’являються рано і утворюють нервову систему і «іннервують» – постачають нервом – всі органи і структури тіла. Без вітаміну Е у ембріонів рибок даніо спостерігалися дефекти нервової трубки і мозку.

Де взяти вітамін Е?

Вітамін Е, відомий в науці як альфа-токоферол, грає безліч біологічних ролей і в раціоні людини найчастіше забезпечується оліями, такими як оливкова. Він міститься у великій кількості в таких продуктах, як фундук, насіння і авокадо.

«Рослини виробляють вісім різних форм вітаміну Е, і ви поглинаєте їх всі, але печінка повертає в кровотік тільки альфа-токоферол», – сказав Трабер. «Всі інші форми метаболізуються і виводяться з організму. Мене турбують жінки і вагітність через повідомлення про те, що жінки з низьким вмістом вітаміну Е в плазмі мають підвищений ризик викидня».





ІНШІ НОВИНИ