Побічні ефекти статинів: підвищується ризик чотирьох проблем зі здоров’ям

Дослідження показало, що прийом статинів може підвищувати ризик виникнення чотирьох серйозних проблем зі здоров’ям, включаючи ниркову недостатність і погіршення зору.

Основною перевагою прийому статинів є зниження кількості холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) в крові, так званого «поганого» холестерину. Даний тип жиру має властивість налипати у вигляді холестеринових бляшок на внутрішніх стінках кровоносних артерій – з часом цей холестериновий наліт потовщується і звужує їх, зменшуючи тим самим кровотік, що живить органи тіла (в тому числі серця, мозку). Наслідком цього стають порушення в роботі серця, схильність до інфарктів і інсультів.

Статини блокують речовину, необхідну для вироблення холестерину, і в цьому плані вони є справжнім порятунком для людей. Однак їх прийом також пов’язаний з імовірними побічними ефектами, причому деякі з них можуть бути особливо несприятливими.

Вживання статинів може збільшити ризик виникнення деяких проблем зі здоров’ям, – про це, представляючи дані дослідження, пише British Medical Journal (BMJ). Його авторами були проаналізовані відомості про два мільйони (2 004 692) пацієнтів віком від 30 до 84 років, які вживали статини. Пацієнти приймали симвастатин, аторвастатин, правастатин, розувастатин і флувастатин.

Вживання препаратів дослідники аналізували в співвідношенні з можливим ризиком постраждати від широкого ряду патологій. Вони прийшли до висновку, що прийом статинів пов’язаний з підвищеним ризиком наступних проблем зі здоров’ям:

  • помірне або серйозне порушення функції печінки,
  • ниркова недостатність,
  • помірна або серйозна міопатія (захворювання м’язів),
  • катаракта (помутніння кришталика ока).

«Побічні ефекти були однаковими для різних типів статинів для кожного результату, за винятком дисфункції печінки, де ризики були найвищими для флувастатину», – цитує вчених BMJ.

Експерти констатують, що найвищими ризики перерахованих можливих порушень були в перший рік застосування препаратів. Ці дані, на їхню думку, говорять про необхідність ретельного контролю стану пацієнтів, що приймають статини, – перш за все, тих, для кого в силу наявних хронічних порушень ризик перерахованих проблем може бути особливо високим.





ІНШІ НОВИНИ