До 153 тисяч гривень: як українців можуть оштрафувати за шашлики на травневі свята

Травневі свята традиційно в українців асоціюються з шашликами на природі. Цю традицію порушувати, ой, як не подобається, але і отримати штраф за масову вилазку під час карантину теж не хочеться. Ми нагадуємо про те, що, незважаючи на хорошу погоду, безліч вільного часу і любов до шашликів, карантинні обмеження все ще діють.

Правоохоронці, з метою стримування зростання кількості інфікованих і хворих, виписують штрафи любителям прогулянок на свіжому повітрі. За період карантину суди оштрафували 105 осіб за порушення обмежень. За даними прес-служби Державної судової адміністрації, всього правоохоронці передали до судів 4581 адмінпротокол щодо порушення карантинних обмежень. Серед них 533 – повернули на доопрацювання, а розглянули – 746. Більшість рішень – 641 – були на користь громадян і тільки 105 чоловік зобов’язали сплатити штрафи.

У Києві за порушення карантину правоохоронці склали 951 адміністративний протокол.

ПРОТОКОЛ НЕ ОЗНАЧАЄ ШТРАФ

Дійсно, протоколів за порушення карантину виписують більше, але судових рішень по ним мало. Юристи називають три можливі причини такої ситуації. Як розповіла аналітичному порталу «Слово і діло» керівник проектів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко, по-перше, можливо, рішення вчасно не надходять до судового розгляду. А по-друге, суди просто не встигають розглядати всі справи, адже інстанції також працюють у карантинному режимі, навантаження у них колосальне і по іншим провадженням, а карантинні справи просто навалилися додатково. В результаті не виключено, що якісь справи будуть згортатися.

Також є вердикти, винесені на користь громадян. Як правило, це пов’язано з тим, що були неточності при складанні протоколу, поліцейські допустили якісь помилки. Найчастіше немає понятих, які б запевнили, що був факт порушення. У такому випадку суд не може переконатися, що було порушення і виносить рішення на користь громадян.

ЧИ ПОКАРАЮТЬ ЗА ВИЇЗД НА ШАШЛИКИ

На період травневих свят всі карантинні заборони залишаються в силі, в тому числі і норма про скупчення людей, що стосується також і вилазки з друзями або близькими на шашлики. За розведення багать в лісопарковій зоні поліцейські дійсно можуть скласти протокол і оштрафувати, потрібно бути обережними. Експерт при цьому вказала, що після ряду великих лісових пожеж штрафи були збільшені в 18 разів. За порушення вимог пожежної безпеки в лісах можна отримати штраф від 1 500 до 4 590 гривень. Якщо це призведе до лісової пожежі, можуть оштрафувати на суму від 91 800 гривень до 153 тисяч гривень.

ЧИ ОШТРАФУЮТЬ ЗА ВІДВІДУВАННЯ ПАРКІВ, І В ЯКОМУ ВИПАДКУ

З 6 квітня діє заборона на відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопарків, прибережних зон. Пом’якшень щодо прогулянок у парках, скверах, лісопаркових зонах на травневі свята ніхто не вводив. Хоча в нормативно-правовій базі є нюанси.

Наприклад, поняття «лісопаркова зона», «прибережна зона» в Україні визначені законодавством, в екологічному праві. У той же час багато питань викликає інше поняття: що таке «публічне місце»? Нормативно це не визначено, тільки в законі, який спрямований на боротьбу з курцями, зазначено, що заборонено курити в публічних місцях. Але застосовувати цей термін в даному випадку не можна.

Також безпосередньо поняття «відвідування» парку, скверу досить широке. Намір відвідування повинен бути зафіксований в протоколі. Суд повинен побачити, що був намір саме відвідати парк для прогулянки.

ЯКИМИ ДОКУМЕНТАМИ РЕГЛАМЕНТУЮТЬСЯ ЗАБОРОНИ

З 11 березня 2020 року КМ України Постанова Кабінету Міністрів України № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2» регламентує життя країни під час карантину.

2 квітня 2020 Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 255, якою внесено зміни до раніше прийнятого документу. Нова постанова забороняє будь-яким фізичним особам, які перебувають на території України:

  • «перебування в громадських місцях без одягнених засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, в тому числі виготовлених самостійно»;
  • «переміщення групою осіб в кількості більше двох осіб»;
  • «перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 14 років, без супроводу батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, інших осіб відповідно до закону або повнолітніх родичів дитини»;
  • «відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою»;
  • «проведення всіх масових заходів»;
  • «відвідування установ і закладів, що надають паліативну допомогу, соціального захисту, в яких тимчасово або постійно проживають / перебувають діти, громадяни похилого віку, ветерани війни і праці, особи з інвалідністю, особи зі стійкими інтелектуальними або психічними порушеннями, установ і організацій, що надають соціальні послуги сім’ям / особам в складних життєвих обставинах »;
  • «перебування на вулицях без документів, що засвідчують особу, підтверджують громадянство або її спеціальний статус».

Карантинні обмеження в Україні будуть діяти до 11 травня з посиленими заборонами на відвідування парків, скверів, прибережних і лісопаркових зон, а значить, виїзд на природу на травневі свята варто відкласти до закінчення карантину.





ІНШІ НОВИНИ