В уряді прокоментували перейменування УПЦ МП в РПЦ в Україні

Україні потрібно вести діалог, а не «роздмухувати ситуацію» щодо перейменування Української православної церкви (Московського патріархату) в Російську православну церкву в Україні. Про це заявив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

«У будь-якому разі рухатися в той чи в інший бік для того, щоб зараз роздмухувати цю ситуацію, якою могли би скористатися наші недруги, я вважаю, не потрібно. Діалог, культура діалогу – найкращі ліки від запобігання будь-яких дискусій», – прокоментував урядовець перейменування УПЦ МП в РПЦ в інтерв’ю Радіо Свобода.

Нагадаємо, 20 грудня 2018 року Рада ухвалила закон про перейменування УПЦ Московського патріархату. Документ вносить зміни в ст. 12 ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації». Тепер назва релігійної організації, яка має свій центр у іншій країні, не може містити у назві приставку «українська».

В Українській православній церкві Московського патріархату не планують своє перейменування згідно з новим законом №5309, бо не бачать для цього підстав. Представник УПЦ МП зазначив, що вони не мають центру управління в державі-агресорі.

Колишній міністр культури Володимир Бородянський у 2019 році заявив, що церква Московського патріархату повинна зазначати свою належність до Російської православної церкви (РПЦ). Адже її центр впливу знаходиться в РФ. Водночас держава не має вказувати церкві, як їй називатись.

Нагадаємо, РПЦ в Україні погрожує Зеленському через запрошення Варфоломія до Києва. Вселенський патріарх заявив, що приїде на святкування 30-річчя незалежності України.





ІНШІ НОВИНИ