Шмигаль очолив Кабінет міністрів: хто новий прем’єр

Монобільшість Верховної Ради обрала новим главою уряду віце-прем’єр-міністра – міністра розвитку громад і територій Дениса Шмигаля.

Таким чином, Шмигаль замінить на посаді прем’єра Олексія Гончарука, який написав заяву про відставку. Кадрові перестановки в Кабінеті міністрів підтримали 245 народних депутатів.

Що відомо про нового прем’єра:

Шмигаль народився у 1975 році у Львові. У 2000-х роках займався бізнесом, обімаючи різні посади, від менеджера до генерального директора.

У 2009 році він став керівником департаменту економіки, інвестицій, промисловості і торгівлі Львівської обласної державної адміністрації.

Після 2014 року працював заступником обласного управління Фіскальної служби.

У 2018 році Шмигаль став директором найбільшого в регіоні виробника електроенергії – Бурштинської ТЕС.

Згідно з декларацією, у Шмигаля є чотири земельні ділянки у Львівській області, будинок у Львові, вартістю понад 1 млн грн, а також нежитлові приміщення в Кам’янці-Бузькій вартістю майже 5 млн грн.

Також відомо, що свою посаду втратить глава Міністерства фінансів Оксана Маркарова. “Вона вже готується на вихід, питання з її відставкою вирішене. Її місце може зайняти Ігор Уманський”, – пояснив один з народних депутатів.

Свої посади збережуть міністр юстиції Денис Малюська, міністр освіти Анна Новосад, міністр інфраструктури Владислав Криклій, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр економічного розвитку Тимофій Милованов.

Відзначимо, що уряд Гончарука звинувачували в провалі з наповненням бюджету. У головному фінансовому документі України на 2020 рік заклали доходи на рівні 1 трлн 79 млрд гривень і витрати 1,17 трлн гривень.

У 2018 році сукупний державний (прямий і гарантований) борг України в доларовому еквіваленті досяг 78,32 млрд доларів. За підсумками минулого року цей показник зріс на 2,02 млрд доларів, або на 2,6%.

У гривневому еквіваленті обсяг державного та гарантованого державою боргу досяг 2,169 трлн гривень. Це на 26,95 млрд гривень, або на 1,26% більше, ніж роком раніше.

Таким чином “діра” складе 95 млрд гривень. А на держборг доведеться витратити рекордні майже 40% доходів бюджету.





ІНШІ НОВИНИ