Google Chrome отримав вбудовану функцію для обходу блокування будь-яких сайтів

Уряду України, Китаю, Казахстану та багатьох інших країн світу все частіше вдаються до блокування різних веб-сайтів. Робиться це з різних причин, але зазвичай завжди за рішенням суду. Так, наприклад, який-небудь ресурс може поширювати піратський контент, надаючи доступ до книг, фільмів, серіалів та інших можливостей, або ж він може порушувати якісь місцеві закони. Оскільки блокують сайти в інтернеті все частіше і частіше, творці браузера Google Chrome, слідом за командою розробників Mozilla Firefox, вирішили впровадити в своє дітище спеціальну вбудовану функцію, призначену для обходу блокування будь-яких сайтів.

Весь секрет у технології під назвою DNS-over-HTTPS (DoH), яку зараз вже впроваджує в своє дітище Mozilla, тобто в браузер Firefox. Точно так само вирішила діяти і Google, додавши підтримку такої функції в Chrome. Зараз вона доступна в ранній альфа-версії, але вже в жовтні нинішнього року вийде публічна версія з такою можливістю, встановити яку на свої комп’ютери, планшети та інші пристрої зможуть всі бажаючі. Секрет даної технології в тому, що вона відправляє DNS-запити не безпосередньо, а через спеціальні сервери. За рахунок цього всі такі запити виявляються повністю «невидимими» для інтернет-провайдерів і будь-кого ще, тому що в загальному трафіку вони будуть фігурувати як звичайний трафік.

Через це система блокування забороненого контенту повністю перестане працювати, і навряд чи відомства зможуть з цим щось вдіяти. Оскільки підтримка DoH вже незабаром з’явиться в Chrome і Firefox, вона гарантовано буде доступною користувачам також через Safari, Opera і багато інших веб-браузерів, яких в даний час на ринку дуже і дуже багато. Нова технологія, поза будь-якими сумнівами, може змінити майбутнє всього інтернету, так як урядові структури по всьому світу позбудуться можливості обмежувати доступ до веб-сайтів з яких-небудь причин.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ