Свердловина на воду: від буріння до обслуговування

Основні параметри свердловини (продуктивність, глибина завантаження і параметри насоса) спочатку визначаються буровою компанією при прокачуванні, прописуються в паспорті свердловини і в акті виконаних робіт. Прокачування свердловини повинне бути безперервним і його тривалість повинна бути не менше 18 годин.

Бурова компанія, при проектуванні конструкції і бурінні свердловини, повинна враховувати можливе виснаження запасів підземних вод. Іншими словами – можливе зниження рівня водоносного горизонту в свердловині. У конструкції свердловини повинне бути передбачене дозавантаження насоса по глибині.

Облаштування свердловини

Зазвичай в арсеналі бурових фірм є бригади монтажників, які займаються облаштуванням свердловин і монтажем насосів і насосного обладнання, як, наприклад, в компанії ТОВ “Геомайстер”. Це дуже зручно як замовнику, так і виконавцю. Зобов’язання по якісній роботі свердловини, безперебійній роботі обладнання і насоса лежить на виконавцю, в тому числі гарантійні. Замовнику простіше контролювати дії однієї компанії, і в разі виникнення неполадок (будь то гарантійний або аварійний випадок, ремонт свердловини) питати з однієї компанії.

Але нерідко трапляються випадки, коли буріння здійснювала одна компанія, а облаштування – інша. Таке відбувається зазвичай в розпал сезону, коли і буровиків і монтажників просто не вистачає. При цьому в разі виникнення спірних ситуацій, важко визначити, на чиїй совісті лежать погано проведені роботи і кому їх виправляти.

Припустимо, що свердловину вам проектувала і бурила сумлінна компанія, до якості послуг якої претензій ви не маєте. Наступне питання: “Як облаштувати свердловину: підібрати і змонтувати насос?”. Спеціалісти не рекомендують облаштовувати свердловину своїми силами. Неправильний підбір потужності насоса може спричинити за собою вихід з ладу обладнання, так і поломку самої свердловини.

Вибір насоса та обладнання

При виборі обладнання потрібно враховувати не тільки технічні особливості свердловини по її паспорту, а й відстань від свердловини до точок розбору, розташування об’єктів водокористування, відстань від поверхні землі до найвищої точки розбору води, діаметр трубопроводу та запірної арматури, особливості конструкції системи водоочищення та системи фільтрації, матеріалів. Без професійного підходу до системи водопостачання можна втратити багато часу і грошей, а бажаного результату так і не отримати.

При виборі насоса, необхідно так само грамотно підібрати обсяг і модель гідробака, це дуже важливий момент в системі водопостачання, від гідробака залежить робота насоса і рівномірний тиск води в системі водопостачання. Не варто економити і на електричному кабелі. Важливо пам’ятати, що електрокабель постійно знаходиться у воді під тиском.

Поради від майстра

З усього вище сказаного випливає висновок: буріння, облаштування свердловин, заміну насосів і обладнання довіряйте тільки професіоналам. Перш ніж зупинити свій вибір на компанії, уважно вивчіть сайт, прочитайте відгуки і подивіться фото і відеоматеріали, зверніть увагуна те, чи повну інформацію дає про себе компанія (в тому числі, реквізити і адреси), зателефонуйте і поспілкуйтеся зі спеціалістами.

Для прикладу, ТОВ “Геомайстер” має кваліфікований персонал та досвід в бурінні більше 20 років. Дана компанія працює в Дніпропетровській, Полтавській, Харківській, Запорізькій, Кіровоградській, Донецькій областях, та надає свої послуги як приватним так і юридичним особам. У ТОВ “Геомайстер” ви маєте можливість замовити усі роботи “під ключ”, оскільки крім безпосередньо буріння та оснащення свердловин, фірма надає послуги з проектування та узаконення даного об’єкту. Більше інформації можна знайти на сайті http://skvazina.zp.ua/arrangement.html.

Намагайтеся не економити на матеріалах і обладнанні. Чим дешевше свердловина, тим менш якісні матеріали використовуються. Свердловина, пробурена на вапняк з дотриманням всіх параметрів і норм, прослужить Вам 40-50 років. Насос, при правильному монтажі і живленні – від 10-15 років.

Що потім? Обслуговування та чистка свердловин.

Що стосується обслуговування та очищення свердловини. У воді постійно відбуваються хімічні процеси. Навіть при якісному бурінні періодичність, з якою потрібно проводити профілактичне обслуговування становить не менше 10-15 років.

В цей же термін рекомендується провести каротаж свердловини, очищення стовбура і фільтрової колони (зазвичай стінки свердловини обростають продуктами окислення, що знижує водоприток). Крім того, через 15 років, приходить час для заміни насоса і насосного обладнання.

Більш детальну інформацію про буріння, ремонті та облаштуванні свердловин ви можете дізнатися у фахівців, зателефонувавши по одному з вказаних на сайті телефонів або написавши на адресу електронної пошти burprom@gmail.com.





ІНШІ НОВИНИ