Путін обнулив президентські терміни: що це означає

Президент Росії Володимир Путін підтримав ідею депутатки Держдуми Валентини Терешкової про обнулення президентських термінів. Він назвав умову – відповідну поправку повинен підтримати Конституційний суд РФ, проте, російські ЗМІ дали зрозуміти, що це вже формальність.

Ясна річ, пишуть вони, що останнє слово завжди за господарем Кремля. Ми пропонуємо розібратися, що саме означає ця ідея особисто для нинішнього глави Росії.

Очевидно, що Путін знайшов схему, яка допоможе йому залишитися при владі. Раніше в Росії обговорювалися ще три шляхи, по яких міг піти глава РФ, щоб не втратити свій вплив. Так, поправки до Конституції РФ можуть забезпечити Путіну три варіанти майбутнього працевлаштування:

Голова Держради

Поінформовані джерела стверджують, що представляючись і підписуючи листи, Путін останнім часом з усіх своїх посад вважає за краще робити акцент на членство в Держраді. І пояснили – цей орган буде ставати все більш значущим.

Спікер Ради федерації

Статус цього органу російської влади буде підвищено, згідно зі змінами до Конституції РФ. Новий президент при призначенні всіх силових міністрів буде зобов’язаний проводити консультації з СФ, і цей же орган тепер дає добро на відставку глав всіх судів. Кажуть, таким чином, Путін все одно утримає контроль в своїх руках.

Голова Конституційного суду

Згідно з поправками, тепер Конституційний суд на прохання президента може підтверджувати конституційність законів, прийнятих парламентом. Це дасть Путіну можливість брати участь в законодавчому процесі і при необхідності скасувати або загальмувати неугодний закон.

Раніше в інтерв’ю італійській газеті Corriere della Sera Путін заявив, що зараз рано говорити про його можливий відхід з політики після 2024 року. Тепер стає зрозуміло, що підстави говорити в такому ключі у російського президента були досить серйозні. За словами експертів, з самого початку поправки в Конституцію РФ були націлені на продовження повноважень Путіна.

Додамо, що російський політолог Валерій Соловей зазначив, що згода Путіна на обнулення президентських термінів – це операція по прикриттю для подальшого трансферу влади. За його словами, лідер росіян все одно піде з влади і це станеться до 2022 року.





ІНШІ НОВИНИ