Згідно з новим дослідженням, проведеним вченими з Каліфорнійського університету в Девісі, споживання кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози, мабуть, так само шкідливо для здоров’я, як і споживання цукру у вигляді фруктози. У дослідженні повідомляється про ризики для здоров’я, пов’язані з типом споживаного цукру, але також виявляються нові ризики при поєднанні цукрів.
Це відбувається тому, що велика частина споживаної фруктози потрапляє в печінку. Коли фруктози занадто багато, печінка виробляє сечову кислоту і жир в формі тригліцеридів, що збільшує ризик ожиріння печінки, серцевих захворювань і подагри.
Провідний дослідник Кімбер Стенхоуп, дослідник зі Школи ветеринарної медицини Каліфорнійського університету в Девісі, каже, що нові дані показують, що ми не повинні скидати глюкозу з гачка.
«Виявилося, що комбінація фруктози і глюкози, мабуть, гірше, ніж одна фруктоза, щодо деяких факторів ризику серцевих захворювань», – сказав Стенхоуп. – «Коли ми планували це дослідження, ми не очікували це виявити».
Дослідження: фруктоза небезпечніша в поєднанні з глюкозою
Дослідження показали, що фруктоза в порівнянні з глюкозою збільшує фактори ризику хвороб серця і діабету. Це призвело до припущення, що глюкоза в кукурудзяному сиропі з високим вмістом фруктози є доброякісною.
Нове дослідження, опубліковане в Metabolism Journal, перевірило це припущення, вивчивши відмінності в факторах ризику для здоров’я в залежності від типу цукру. Учасники вживали напої, що містять фруктозу, глюкозу, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози або контрольний препарат аспартам, і дослідники проаналізували їх кров на предмет відомих чинників ризику серцевих захворювань і діабету.
Зростання було найвищим для кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози через взаємодію фруктози і глюкози.