Хвороби харчового походження від хвороботворних мікробів становлять велику небезпеку з віком.
Захворювання кишечника від того, що ви їсте, є неприємним в будь-якому віці, але чим старшими ви стаєте, тим вищі ставки.
“Люди похилого віку більш схильні до важких захворювань від харчового отруєння, через які вони можуть потрапити в лікарню”, – говорить Патриція Гріффін, доктор медичних наук, керівник відділу епідеміології кишкових захворювань CDC. – Майже половина людей старше 65 років з підтвердженим захворюванням харчового походження, викликаним сальмонелою, Campylobacter, лістерією або кишковою паличкою, в кінцевому підсумку госпіталізовані”.
Ось 7 типів продуктів, які можуть викликати кишкові захворювання.
1. Курка, яловичина, свинина і індичка
Недостатнє приготування і перехресне забруднення – два найбільших ризики, пов’язаних з м’ясом. Мийте руки, тримайте сире м’ясо подалі від інших інгредієнтів, готуйте курку, яловичину, свинину і індичку при безпечній температурі. Ігноруйте рецепти, в яких сире м’ясо рекомендується промивати водою. Така практика не робить вашу їжу безпечнішою, а бризки води можуть поширювати мікроби з сирого м’яса на інші продукти, посуд і поверхні. Завжди стежте за тим, щоб м’ясо було достатньо просмажене.
2. Фрукти і овочі
Продукт може збирати мікроби де завгодно по шляху, від ферми, де він був вирощений, до магазину, де він був проданий – навіть з вашої кухонної стійки, коли ви принесете його додому. Правильна промивка – запорука безпеки. До і після приготування будь-яких продуктів мийте руки теплою водою з милом не менше 20 секунд. Перед приготуванням або їжею зріжте всі пошкоджені або забиті ділянки.
3. Морепродукти
Вібріони – бактерії, що мешкають в морській воді. Вони можуть викликати інфекцію, яка називається вібріозом, яка становить значний ризик для здоров’я людей старше 65 років. Вони також можуть містити норовірус, який може викликати у людей похилого віку симптоми діареї.
4. Паростки
Вживання в їжу сирих або злегка приготованих проростків будь-якого виду: люцерна, маш або конюшина, може призвести до харчового отруєння шкідливими мікробами. Причина в тому, що оскільки насіння (вирощене в теплих і вологих умовах) забезпечує паростки поживними речовинами, вони також стимулюють ріст бактерій. Так як він проростає, не тільки паросток росте, але й успішно ростуть бактерії».