Одним з кращих напоїв для запобігання підвищеного рівня цукру в крові і діабету 2 типу є кава, вважають наукові фахівці.
Діабет є серйозним хронічним захворюванням, що ускладнює повсякденне життя і підвищує ризик розвитку небезпечних ускладнень. Розвиток даного захворювання пов’язаний з порушеннями, що відбуваються в процесах вироблення підшлунковою залозою гормону інсуліну або в реакціях організму на нього. Інсулін визначає, як клітини нашого тіла можуть засвоювати глюкозу (цукор) зі споживаних продуктів і напоїв. Несприятливі зміни, пов’язані з ним, сприяють тому, що цукор починає накопичуватися в кровотоці, стаючи хронічно високим.
Вчені прийшли до висновку, що кава є одним з кращих напоїв для захисту від розвитку діабету 2 типу. Згідно з даними, отриманими дослідниками Університетського медичного центру в Нідерландах, три чашки кави в день знижують ризик розвитку діабету 2 типу на 42%.
Фахівцями були проаналізовані дані більше 40 тисяч чоловік, які збиралися протягом 10 років. До фіналу проекту 918 учасників захворіли на діабет 2 типу. Автори констатували, що споживання кави було обернено пропорційним кількості тих, у кого розвинувся діабет.
Ефект напою вони пояснюють дією кофеїну, який підвищує чутливість клітин організму до інсуліну. Крім того речовини поліфеноли, що містяться в каві, мають виражену антиоксидантну дію, допомагають запобігти запальним процесам, що впливають на проблеми з підшлунковою і розвиток діабету. До того ж кава містить магній – високий рівень цієї речовини асоціюється з більш низькою частотою розвитку діабету 2 типу.
Експерти-діабетології підкреслюють, що мова йде перш за все про споживання «чистої» кави, що не містить вуглеводних і калорійних добавок – цукру, сиропів, вершків. Багато видів кави, що подаються сьогодні закладами громадського харчування, можуть лише викликати проблеми зі стрибками цукру в крові, яких діабетики намагаються уникнути, попереджають вони.
Даній категорії пацієнтів медики рекомендують також наступні напої – просту воду, просте молоко, чай без додавання цукру.