Лікар-дієтолог Майкл Мослі (Великобританія) попереджає про небезпеку вживання багатьох видів чорного хліба, обумовлену його здатністю підвищувати рівень цукру в крові.
Цукор в крові виконує важливі функції в організмі, але його необхідно регулювати – підвищений рівень глюкози може завдати незворотної шкоди очам, нервам, ниркам, кровоносним судинам. Якщо людина хвора на діабет 2 типу, то особливого значення набуває її раціон, оскільки вибір продуктів найбільш суттєво впливає на вміст цукру в організмі.
Діабетикам вкрай важливо контролювати або навіть уникати споживання вуглеводних продуктів, що володіють високим глікемічним індексом (ГІ), так як вуглеводи, одержувані з них, швидко розщеплюються організмом і різко підвищують рівень глюкози в крові. Одним з популярних продуктів харчування з високим глікемічним індексом є білий хліб, як і в цілому випічка із білої муки.
Існує думка, що білий хліб краще замінювати чорним, який викликає більш повільне зростання рівня цукру в крові і тому корисніший. Дієтолог Майкл Мослі дуже скептично сприймає цю теорію: на його думку, споживання даного продукту в сучасних реаліях зовсім не безпечне.
«Ви повинні бути обережні при покупці чорного хліба – деякі його види насправді представляють собою замаскований білий хліб з доданими барвниками», – цитує медика видання Express.
Фахівець стверджує, що багато видів чорного хліба, що продаються в магазинах, містять різні добавки, що поліпшують його смак і здатні підвищувати рівень цукру в крові. На його думку, людям, які хворіють на діабет, корисніше вживати в їжу не хліб, а цільне зерно (кіноа, булгур, жито, ячмінь, коричневий рис, гречку), а також бобові. Ці продукти є джерелом складних вуглеводів, що перешкоджають різким коливанням цукру в крові, і клітковини, що підтримує ріст корисних бактерій в кишечнику.
Крім того, доктор Мослі радить повністю скоротити вживання тортів, солодощів, печива, чіпсів, фруктових соків, безалкогольних напоїв. Дані продукти швидко підвищують концентрацію цукру в крові, сприяють збільшенню ваги.