Вчені: надмірне споживання кави призводить до сліпоти

За даними міжнародного багатоцентрового дослідження, щоденне вживання великої кількості кофеїну може збільшити ризик глаукоми більш ніж в три рази для людей з генетичною схильністю до більш високого очного тиску.

Дослідження, проведене Медичної школою Ікана на горі Синай, є першим, що демонструє дієтико-генетичну взаємодію при глаукомі. Результати дослідження, опубліковані в червневому випуску Ophthalmology, можуть запропонувати пацієнтам із сімейним анамнезом глаукоми скоротити споживання кофеїну.

Дослідження важливе, тому що глаукома є основною причиною сліпоти. Воно розглядає вплив споживання кофеїну на глаукому і внутрішньоочний тиск (ВОТ), тобто тиск усередині ока. Підвищений ВГД є невід’ємним фактором ризику глаукоми, хоча цьому стану сприяють і інші фактори. Пацієнти з глаукомою зазвичай не мають або не відчувають ніяких симптомів до тих пір, поки хвороба не прогресує і у них не відбувається втрата зору.

Група дослідників використала Біобанк Великобританії, великомасштабну популяційну біомедичну базу даних, яку підтримують різні установи охорони здоров’я і урядові організації Вони проаналізували записи понад 120 000 учасників в період з 2006 по 2010 роки.

Дослідники спочатку вивчили взаємозв’язок між споживанням кофеїну, ВГД і глаукомою, про які повідомляють самі пацієнти, за допомогою багатопараметричного аналізу. Потім вони оцінили, чи змінив облік генетичних даних ці відносини. Вони привласнили кожному суб’єкту оцінку генетичного ризику ВГД і провели аналіз взаємодії.

Дослідники виявили, що високе споживання кофеїну не було пов’язане з підвищеним ризиком більш високого ВГД або глаукоми в цілому.

У тих, хто входить в категорію з найвищим балом генетичного ризику і які споживають більше 321 міліграма кофеїну в день – приблизно три чашки кави, – частота появи глаукоми в 3,9 рази вища, ніж у тих, хто не п’є кофеїн або вживає його в мінімальній кількості, і з найнижчим показником генетичного ризику.





ІНШІ НОВИНИ