Коли можна сісти за кермо після келиха шампанського

У новорічні свята у деяких громадян виникають своєрідні життєві ситуації, пов’язані з вживанням символічних доз алкоголю. Начебто і випив всього ковток ігристого, а запах є! Але їхати то треба.

У нас керувати машиною в стані сп’яніння не можна у жодному разі. Правда, під сп’янінням наше законодавство розуміє не відповідний стан людського організму, а тупо — кількість алкоголю в крові або в повітрі, що видихається. І будь ви сама адекватність і надійність за кермом, але якщо в вашій крові знайдуть алкоголю більше 0,2 проміле — ви будете вважитися п’яним водієм, який посмів сісти за кермо. Свята без ігристих і шампанських вин у нас в принципі немислиме. А тому навіть символічні застілля супроводжуються хоча б мінімальними — келихом-другим шампанського.

Далеко не кожен потім може відмовитися від повернення додому на машині. Багато хто з працюючих зараз в центрі мегаполісів громадян проживають за містом, там, куди громадським транспортом добиратися потрібно до півночі, а на особистому автотранспорті — максимум за годину “з усіма пробками”. І складається ситуація: начебто випив всього келих або два ігристого вина, ніякого натяку на сп’яніння не відчуваєш, а їхати на машині страшно: зупинить поліцай, “продує” на алкотестері і виявить перевищення алкоголю. Після цього, практично “автоматом” — прощай водійське посвідчення!

Тому, якщо доза прийнятого в організм зілля не особливо велика є сенс деякий час почекати поки вона розщепиться і тільки потім рухати додому. Головне питання: скільки саме потрібно чекати — годину, дві, три? Тут слід обмовитися, що кожен організм “перетравлює” спиртне по-різному. Швидкість виведення його — справа індивідуальна і залежить від багатьох факторів, таких як вага, вік, особливості травлення, працездатність і загальний стан печінки та інших медичних нюансів. Треба мати на увазі, що жіночий організм, при інших рівних умовах, позбавляється від алкоголю приблизно удвічі повільніше, ніж чоловічий.

У найзагальнішому випадку, чим більше маса тіла людини, тим більше їй потрібно алкоголю вжити, щоб була досягнута кримінальна концентрація спирту в крові. Відповідно, у більш масивного організму коротший період часу після узливання до того як можна буде сісти за кермо. Середньостатистичному здоровому чоловікові вагою 70 кілограмів після вживання одного фужера (близько 100 грамів) шампанського за кермо можна безбоязно сідати приблизно через півтори години. Два фужери збільшать цей термін удвічі. Три — втричі і так далі. Зауважимо, що закуска уповільнює всмоктування спирту в кров. Цю затримку обов’язково потрібно враховувати при обчисленні часу повного виведення спирту з крові.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ