Чому часткова заміна мастила в АКП може “вбити” агрегат

Навіть в офіційних сервісах зараз все частіше замінюють мастило в автоматичній коробці передач так званим частковим способом. Дійсно, це легко і швидко. Проте, експерти рекомендують не гнатися за економією часу і грошей, так як подібний спосіб має серйозні недоліки.

Проходять часи, коли виробники навперебій говорили, що мастило в АКП або робочу рідину в варіаторі міняти не потрібно. Вона, мовляв, розрахована на весь термін життя авто. Автовласники швидко розкусили маркетинговий хід і найчастіше змінюють “рідину” на 60 000 км пробігу. Але — частково!.

Часткова заміна дешевша і швидша, хоча менш ефективна. Річ у тім, що через конструктивні особливості трансмісії, повністю злити відпрацьоване мастило не вийде. Відкрутивши зливну пробку, з отвору вийде тільки частина «відпрацювання». І всередині агрегату залишиться досить велика кількість брудного мастила.

З ним нічого вдіяти не можна, тому залишиться долити нове мастило. Зрештою, нове і старе мастило змішуються, втрачаючи частину змащувальних властивостей. Що згубно відбивається на ресурсі трансмісії.

Особливо, якщо ви практикуєте активне водіння. Під навантаженням напівбрудне мастило погано змащує частини механізмів, багаторазово збільшуючи знос.

Не забуваємо і про металеву стружку, що накопичується в картері. Вона забиває масляні канали і істотно погіршує охолодження трансмісії. Що також призведе до зносу «автомата», а то і його поломки, якщо почнеться масляне голодування. А воно може початися взимку, коли водій прогріває авто. Нагадаємо, що АКП на стоянці практично не гріється і мастило залишається в’язким. Додамо забиті стружкою масляні канали і отримуємо проблему, коли агрегат працює на суху.

І найкращим способом обслуговування АКП стане повна заміна мастила, яку роблять за допомогою часткового розбирання агрегату. Спочатку зливають “відпрацювання”, а потім демонтують піддон. Це дозволяє не тільки повністю осушити агрегат, але і очистити картер від стружки, а також перевірити стан масляного фільтра. Процедура дорога, зате точно продовжує ресурс трансмісії.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ