Хоча ВООЗ рекомендує вживати не більше трьох штук в тиждень, допустима норма яєць все ж може бути більш значною, заявила лікар-нефролог, дієтолог Ганна Коробкіна.
Одне велике яйце містить 215 міліграмів холестерину, в той час як добова норма цієї речовини, що споживається з їжею, – 300 міліграмів. Саме цим пояснюється обмеження на яйця, установлені ВООЗ.
Однак, каже фахівець, яйця також відрізняються наявністю фосфоліпідів, здатних знижувати зайву кількість холестерину в крові. Тому допустима норма яєць на тиждень цілком може становити більше трьох штук. Головне – щоб у людини не було порушень жирового обміну.
«Якщо немає порушень ліпідного обміну, можна збільшити цю норму до чотирьох-п’яти яєць. При відсутності проблем зі здоров’ям, навіть з’ївши на сніданок два яйця, можна протягом дня не обмежувати себе в продуктах, що містять холестерин», – заявила лікар.
Але вживати яйця взагалі без обмежень не можна, оскільки велика кількість споживаного білка може створити надмірне навантаження на нирки, спровокувати порушення в їх функціонуванні, попередила лікар.