Натрій, більше відомий на кухні як харчова кухонна сіль, спільно з калієм забезпечує транспортування речовин, необхідних для правильного функціонування кожної клітини. Ці два мінерали, що знаходяться на різних сторонах клітинної мембрани, повинні бути в постійній рівновазі. Тому ні в якому разі не можна відмовляти собі в споживанні солі. Інша справа, що в цьому слід знати міру.
В середньому для нормального функціонування організму людини потрібно 1,5 грама натрію в день (це близько 4 грамів кухонної солі). При цьому медики Каролінського університету підрахували, що житель розвиненої країни в середньому споживає 2-3 чайні ложки солі щодня, перевищуючи рекомендовану норму в кілька разів.
Найнебезпечнішими продуктами, що приводять до надлишку споживання солі, можна вважати ті ж чіпси, в яких багато натрію, але немає, наприклад, селену. А мозок людини влаштований так, що він буде сигналізувати про голод до тих пір, поки не отримає всі необхідні для організму поживні речовини. Саме тому так складно зупинитися, поїдаючи чіпси.
При нестачі або, навпаки, достатній кількості солі порушується проникність мембран, що призводить до неправильної роботи клітин. Ще натрій виводить з клітин токсини і шлаки, є важливим компонентом крові і лімфи, входить до складу шлункового соку, який необхідний для перетравлення білків, і потрібен для правильної роботи нервів і скорочення м’язів.
Так що абсолютно неправильно називати сіль “білою смертю”, вважають фахівці. Без натрію організм не зможе нормально функціонувати.