Діабету 2 типу можна уникнути, якщо дбати про своє здоров’я, і фахівці радять у зв’язку з цим випивати вранці чашку гарного чаю – така звичка допомагає знизити ризик захворювання.
Представники діабетичного співтовариства відзначають, що вживання чаю може бути дуже корисним в плані профілактики діабету 2 типу. За словами експертів, чай покращує чутливість до інсуліну, що є ключовим фактором, що перешкоджає його розвитку.
Однією з причин діабету є інсулінорезистентність – втрата чутливості до гормону, що означає нездатність клітин адекватно засвоювати глюкозу (цукор) для вироблення енергії. Даний стан характеризується накопиченням цукру в крові, його хронічно високий рівень підвищує ризик розвитку небезпечних порушень.
Фахівці рекомендують використовувати для профілактики інсулінорезистентності чай: чорний, зелений і улун. Активні інгредієнти цих напоїв – поліфеноли – підвищують активність інсуліну, перешкоджаючи розвитку резистентності (предіабету, діабету 2 типу).
Співробітники Белтсвілльского дослідного центру харчування людини (США), які вивчали вплив чаю на чутливість до інсуліну, зробили висновок, що вживання деяких його видів ефективно покращує цю властивість організму.
«Зелений, чорний чай і чай улун підвищують чутливість до інсуліну більш ніж в 15 разів. Їх чашка вранці – це один із способів запобігти діабету», – констатують науковці фахівці.
Також зв’язок між споживанням чаю і ризиком діабету 2 типу досліджували вчені Університетського медичного центру Утрехта (Нідерланди). Вони проаналізували дані 40 011 чоловік, зібрані за 10-річний період, протягом якого 918 чоловік захворіли на діабет 2 типу.
Дослідники встановили, що вживання трьох чашок чаю в день може знизити ризик розвитку діабету 2 типу на 40 відсотків.
«Таким чином, кращий вигляд чаю для зниження ризику розвитку діабету 2 типу – це чорний, зелений або улун, що вживаються без молока і цукру. Додавання молока в чай зменшує його інсулінову активність, роблячи менш ефективним. Альтернативні корисні чаї – імбирний, ройбуш або ромашковий», – резюмують експерти видання Express.