Діабет 2 типу: що з’їсти на сніданок для кращого контролю цукру в крові

Вчені підкреслюють, що сніданок при діабеті 2 типу має дуже велике значення, оскільки може сприяти кращому контролю рівня цукру в крові. Головне – правильно вибирати продукти і страви.

14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з діабетом, в зв’язку з чим медики діляться своїми рекомендаціями про те, як можна поліпшити контроль над захворюванням. Діабетом 2 типу страждають більше 300 мільйонів людей у всьому світі. Дана патологія характеризується високим рівнем цукру в крові і інсулінорезистентністю, серед її наслідків – небезпечні порушення функцій нирок, очей, нервів, серця.

«Життя з цим захворюванням означає, що людині потрібно бути особливо пильною, вибираючи їжу. Саме сніданок – це незамінний прийом їжі для діабетиків. Дослідження показали, що люди з діабетом 2 типу, які снідають, рідше переїдають протягом дня. Крім того, вибір правильних продуктів на сніданок стабілізує рівень цукру в крові, покращує його контроль з боку організму», – цитує лікарів видання Express.

Ідеальний вибір: яйця. Експерти підкреслюють, що діабетикам важливо вживати продукти з низьким глікемічним індексом: вони запобігають різкому стрибку цукру в крові після їжі, підтримують тривале почуття ситості.

«Продукти з низьким глікемічним індексом можуть допомогти запобігти сплеску глюкози в крові протягом усього ранку і навіть після обіду. Ідеальні в цьому плані курячі яйця: їх білок має нульовий глікемічний індекс, вони не містять вуглеводів і цукрів», – розповіли фахівці.

Напої. Дієтологи радять випивати на сніданок чашку напою на основі чайного гриба. Дослідження показують, що його споживання уповільнює переварювання вуглеводів, що стабілізує рівень цукру в крові, перешкоджає його стрибкам.

Що з’їсти на сніданок для кращого контролю цукру в крові? Express наводить такі рекомендації експертів.

Ідеальний варіант – каша з цільного зерна з високим вмістом клітковини і низьким вмістом цукру, без додавання солі, з горіхами і ягодами.

Потрібно уникати соків і смузі з високим вмістом цукру, а також готових кавових напоїв, насичених цукром, сиропами.

Розім’ятий в пюре банан на тості – кращий варіант, ніж джем.

Круасани і інша випічка не підходять для сніданку, це продукти для вкрай рідкісних частувань в якості винятків.

Потрібно їсти більше фруктів і овочів, щоб збільшити споживання клітковини. Наприклад, можна додавати в каші шматочки яблук, груш, половину банана (не дуже стиглого), або готувати яєчню з помідорами, зеленню.





ІНШІ НОВИНИ