Вчені: діабет може викликати хворобу Паркінсона

Вчені з лондонського Університету королеви Марії дійшли висновку про те, що діабет другого типу збільшує ймовірність розвитку хвороби Паркінсона. А якщо вона у людини вже є, то при розвитку діабету паркінсонізм буде розвиватися швидше.

Британські вчені виявили зв’язок між діабетом другого типу і ризиком розвитку, а також більш прискореного перебігу хвороби Паркінсона. Отже, використання ліків, вже доступних зараз для терапії діабету, може зменшити ризик і сповільнити прогресування хвороби Паркінсона. Крім того, пацієнтів з діабетом потрібно частіше перевіряти на хворобу Паркінсона і навпаки. Про це повідомляється в дослідженні, опублікованому журналом Movement Disorders Journal.

Попередні систематичні огляди давали неоднозначні результати з приводу зв’язку діабету і хвороби Паркінсона. В ході нової роботи вчені провели метааналіз наявних досліджень і генетичних даних для оцінки впливу діабету на ризик прогресування хвороби. І це допомогло отримати колосальний обсяг інформації, на основі якої і були зроблені не надто приємні висновки. Відзначимо, що захворюваність на діабет другого типу в усьому світі стійко і стабільно зростає. Ця недуга є фактором ризику і при багатьох інших хворобах, включаючи COVID-19.

Якщо діабет першого типу є хворобою спадковою, при якій підшлункова залоза не здатна виробляти інсулін, так що пацієнт змушений робити собі ін’єкції цього гормону довічно, то діабет другого типу – метаболічне захворювання, викликане неправильним способом життя. Найчастіше з ним стикаються люди з великими обсягами зайвої ваги. А оскільки людство охопила епідемія ожиріння, то кількість діабетиків стійко зростає.





ІНШІ НОВИНИ