Лікар розповів, як може проявлятися підвищений холестерин в крові

Характерною зовнішньою ознакою підвищеного рівня холестерину в крові є ксантелазми, що виникають на повіках.

Терапевт Георгій Сапего розповів в інтерв’ю, що для людини насамперед небезпечний підвищений холестерин ЛПНЩ, так званий «поганий». За словами лікаря, поганий холестерин провокує розвиток атеросклерозу, який псує артерії в головному мозку, серці, кишечнику або в ногах.

Сапего вказав на зовнішній прояв підвищеного рівня даного типу холестерину. Лікар заявив, що сигналом проблеми є ксантелазми: під шкірою повік з’являються жироподібні жовтуваті плями.

Сапего підкреслив, що половина всіх ксантелазм, що виникають у людей, обумовлені саме підвищенням холестерину в крові. Якщо такі жирові утворення на повіках виникають у дітей – це серйозний привід для обстеження. У таких випадках можна допустити наявне спадкове порушення обміну холестерину.

Також експерт зауважив, що нерідко проблема підвищеного холестерину виявляється вже при значних ураженнях судинної системи, якщо виникають порушення кровопостачання мозку, серця, кінцівок. Коли це відбувається, підвищений холестерин в крові може проявлятися такими симптомами, як гострий біль у грудях, в ногах, задишка, раптова слабкість, порушення мови або рівноваги.





ІНШІ НОВИНИ